Kultúra

Így még egészen biztosan nem látta a Holdraszállásokat

Az utóbbi napokban a NASA az Apollo-küldetések során készített összes fotót feltöltötte az internetre, mi pedig most animációkat készítettünk belőlük.

Szombati cikkünk óta, melyben beszámoltunk a NASA példátlan lépéséről, újabb kétezer kép került fel az Űrkutatási Hivatal erre a célra létrehozott Flickr-oldalára, így ma már több, mint tizenegyezer fotó közül böngészhetünk. Eközben feltűnhet, hogy a képek egy része életlen, vagy épp nem hordoz semmiféle információt, de rengeteg sorozatfelvétel is szerepel a gyűjteményben, melyek gyors egymásutánban megnyitva kitűnően alkalmasak kisebb mozgások megjelenítésére.

Ezen felbuzdulva rövid animációkat készítettünk a legjobbakból.

A Saturn IB hordozórakéta utolsó, második fokozata, az S-IVB leválása az Apollo-7 küldetés folyamán

Az Apollo-9 parancsnoki moduljának pilótája, David R. Scott az űrben

Az Apollo-9 fő feladata a holdkomp személyzetes űrrepülésének kipróbálása volt. Ez volt az első alkalom, mikor zsilipen keresztül szállt át a pilóta a holdkompba, és az első, amely 180 kilométerre el tudott távolodni a parancsnoki egységtől.

A Föld eltűnik a Hold mögött – az Apollo-10 egy tagjának Hold körüli pályán készített fotói

output_oQUv8j

Az Apollo-10 küldetése során próbálták ki először a Holdkompot. Ezeken a fotókon a komp épp eltávolodik, 15,6 kilométerre megközelítve a felszínt, majd később visszatér az anyaűrhajóhoz.

Az Apollo-11 holdkompja, a Sas Hold körüli pályán. Néhány órával később ez a jármű lesz az első, mely fedélzetén Neil Armstronggal és Edwin (Buzz) Aldrinnal elsőként száll le az égitestre.

 

A Hold felszíne az Apollo-12 holdkompjából

Pete Conrad (Apollo-12) és az általa kitűzött amerikai zászló árnyéka a Hold felszínén

Beszállás az Apollo-12 holdkompjába

 

Az Apollo-13 holdkompjának és parancsnoki moduljának újrakapcsolódása

ezgif.com-optimize (3)

 

Az első holdautó, melynek segítségével az Apollo-15 legénysége hetvenhét kiló holdkőzetet gyűjtött, és messzebbre jutottak vele a holdkomptól, mint előtte bármikor.

Az Apollo-15 ALSEP (Apollo Lunar Surface Experiment, Apollo Holdfelszíni Műszercsomag) egysége, amelyen többek közt légköri mérésekre szolgáló eszköz, hőáramlásmérő, a Föld-Hold távolság pontos mérését segítő lézertükör, holdi mágneses erőt mérő magnetométer, napszél-összetétel mérő és passzív rezgésmérő is volt.

output_rDphxT

Az Apollo-16 egyik űrhajósa holdport és kőzetet gyűjt

output_KQ31qm

Az Apollo-16 holdautója egy szikla közelében pihen a Hold felszínén

Ronald Evans az Apollo-17 parancsnoki moduljában kifejezetten örül egy levesnek

output_A7nXq2

Az Apollo-17 holdi leszállóegysége, körülötte a holdjáró és az űrhajósok nyomaival

Az Apollo-17 parancsoki moduljának pilótája, Ron Evans az űrhajó oldalán lévő tudományos mérőműszerek adatkazettáit szerzi épp meg, majd viszi a visszatérő egységbe

output_jQX3VX

 

output_quAh2N

Harrison H. Schmitt, az utolsó Apollo-küldetés holdautójának pilótája a járművel és az amerikai zászlóval

Földlemente egy, az Apollo-17 küldetés során folytatott űrsétán

Megcsillan a napfény az Apollo-17 holdautójának kameráján – a járművel egyébként 35,9 kilométert tettek meg, közben akár 7,6 kilométerre is eltávolodva a komptól.

A feltöltött fotók közül sok életlen és becsillant, de ezek az Apollo-17 által készített fotók egymás mellé téve akár egy sci-fi jeleneteként is megállnák a helyüket.

Sorozatunkat a boldog Eugene Cernannal, az Apollo-17 parancsnokával zárjuk, aki negyvenhárom évvel ezelőtt utolsóként járt a Holdon

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik