Nagyvilág

Izrael nem állítja le az Erős Sziklát

Benjamin Nertanjahu kijelentette, hogy nem kímélik a Hamászt, amely arra figyelmezteti a légitársaságokat, kerüljék el a tel-avivi repteret. Az ENSZ tartós tűzszünetre szólít fel.

Izrael folytatja gázai övezeti hadműveletét a Hamászellen, s annak minden támadására még nagyobb eréllyel fog válaszolni – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán.

“Az Erős Szikla hadművelet nem ér véget, amíg nem kapunk biztosítékot az izraeliek biztonságára” – jelentette ki Netanjahu újságírók előtt Tel-Avivban a július 8-án megkezdett hadműveletről.

“Ha a Hamász lő (bennünket), még nagyobb erővel fogunk válaszolni, és ha ebből nem értenek ma, megértik majd holnap, és ha holnap sem, akkor majd holnapután” – mondta.

A kormányfő sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azokat az értesüléseket, amelyek szerint az ideiglenes tűzszünet összeomlása után, kedd este végrehajtott izraeli légicsapások célpontja a Hamász fegyveres szárnyát, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádokat vezető Mohamed ed-Deif megölése lett volna.

A Hamász szerdán közölte, hogy Deif nem sérült meg az ellene irányuló légi csapásban, felesége és lánya viszont meghalt.

Legitim célpontok

A kérdés elől kitérve Netanjahu azt mondta, “a terrorszervezetek vezetői legitim célpontok. Egyikük sem érezheti magát biztonságban” – tette hozzá, azzal vádolva a Hamász vezetőit, hogy “barbár módon”, brutálisan bánnak a civilekkel, éppen úgy, mint az Iszlám Állam szélsőségesei Irakban.

Kijelentette, hogy Izrael nem adja fel a hosszú távú gázai rendezésre irányuló erőfeszítéseket, csak előbb megsemmisítő vereséget akar mérni a palesztin enklávéban hatalmon lévő Hamászra.

Azt mondta, úgy látja, hogy a biztonsági helyzet stabilizálása után “új diplomáciai horizont” nyílhat Izrael előtt a térségben.

Móse Jaalon védelmi miniszter előzőleg szintén lehetségesnek nevezte a Gázai övezetben zajló izraeli katonai beavatkozás kiszélesítését.

Az ideiglenes tűzszünet kedd esti összeomlása után újult erővel lángoltak fel az összecsapások. Az izraeli légierő azóta több mint 80 csapást mért a Földközi-tenger partján húzódó keskeny palesztin enklávéra, és kísérletet tett a Hamász fegyveres szárnyát vezető Mohamed ed-Deif megölésére. A palesztin szélsőségesek pedig több mint száz rakétát lőttek ki Izraelre, a tel-avivi Ben Gurion repülőteret is célba véve. A Hamászaz este Tel-Avivba közlekedő járataik szüneteltetését tanácsolta a nemzetközi légitársaságoknak.

Az ENSZ BT tárgyalásokra és tartós tűzszünetre szólít

Az ENSZ Biztonsági Tanács felszólította szerdán Izraelt és a palesztin hatóságokat, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, és mihamarabb kössenek tartós tűzszüneti megállapodást – írja az MTI.
A Mark Lyall Grant brit ENSZ-nagykövet által ismertetett, egyhangúlag elfogadott nyilatkozatban a testület mély aggodalmának ad hangot a gázai harcok kiújulása miatt. Arra szólítja fel a szembenállókat, ne engedjék, hogy súlyosbodjon a helyzet, és jussanak egyezségre egy humanitárius tűzszünet azonnali kihirdetéséről.

Grant szerint a BT-ülésén tart a vita egy határozat elfogadásáról, amely ugyancsak a tartós tűzszünet kihirdetésére szólítana. A dokumentumot Jordánia körözteti az ENSZ-testületben az arab országok kezdeményezésére.

Az Egyiptom közvetítésével elért humanitárius tűzszünet határideje szerda éjfélkor járt le, de a határidő előtt néhány órával ismét súlyos harcok bontakoztak ki Gázában: a palesztin fegyveresek rakétákkal lőtték Izrael déli részét, illetve Tel-Avivot és Jeruzsálemet, a zsidó állam pedig a palesztin enklávéra mért légicsapásokkal válaszolt.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a legerélyesebben elítélte a tűzszünet felrúgását, és felhívta mindkét fél figyelmét arra, hogy felelősség terheli őket a helyzet súlyosbodásáért. A palesztin és az izraeli delegáció egymást vádolta a történtek miatt.

A Hamász a repülőteret támadja?

Tel-Avivba közlekedő járataik szüneteltetését tanácsolta a Hamász szélsőséges palesztin szervezet a nemzetközi légitársaságoknak.
Abu Ubeida, a Hamász fegyveres szárnyának, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádoknak a szóvivője szerdán este a televízióban sugárzott beszédében arra intette a légitársaságokat, hogy helyi idő szerint csütörtök reggel hat órától – közép-európai idő szerint reggel öt órától – ne szálljanak le a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren.

A szóvivő nem indokolta meg felhívását, a repülőtér azonban korábban többször is volt a Hamász rakétatámadásainak célpontja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik