Nagyvilág

Erőszakos rohamai is voltak korábban a dél-afrikai jeltolmácsnak

Mandela-jeltolmacs(960x640)(1).jpg (jeltolmács, nelson mandela temetése)
Mandela-jeltolmacs(960x640)(1).jpg (jeltolmács, nelson mandela temetése)

Csak alkalmatlan volt, vagy veszélyeztette a felszólalókat?

Kettős kutyaszorítóban van a dél-afrikai kormány a Mandela temetésen botrányt kavaró jeltolmács miatt. Egyrészt azt kell megmagyarázniuk, hogyan kapott fontos feladatot egy láthatóan alkalmatlan ember, másrészt pedig azt, hogy ha igaz az, amit a férfi állít, hogyan mehetett át a biztonsági átvilágításon. A kormánynak az is kellemetlen, ha az derül ki, hogy alkalmatlan embert bíztak meg, de ha bebizonyosodik, hogy hanyagul végezték el a biztonsági ellenőrzést, az komolyabb bonyodalmakhoz vezethet.

Mint korábban írtuk, a 34 éves Thamsanqa Jantjie összefüggéstelen szöveget jelelt az elhangzó beszédek helyett Nelson Mandela keddi búcsúceremóniáján a Dél-afrikai Köztársaságban. Később azt nyilatkozta, azért vesztette el koncentrációját, mert egy skizofréniás rohamon esett át.

A férfi azóta elmondta, hogy amikor a pódiumon állt, hangokat hallott a fejében és angyalokat látott leszállni a búcsúceremóniának helyt adó stadionba. Majd azt is hozzátette, hogy korábban is voltak már hasonló rohamai, melyek során olykor erőszakossá vált.

A dél-afrikai kormány vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, hibázott-e valaki, amikor a férfi megkapta az akkreditációját, de a jelek szerint igyekszenek elhárítani a felelőséget és azt bizonygatják, hogy a férfi nem volt veszélyes, legfeljebb egy kicsit alkalmatlan.

Hendrietta Bogopane-Zulu, helyettes fogyatékos-ügyi miniszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Jantjie szabályos és teljes háttérellenőrzésen esett át, ami nem tárt fel a férfival kapcsolatban semmilyen biztonsági kockázatot –írja a BBC. A jeltolmácsnak érvényes akkreditációja volt, nem lehet a biztonsági zónába csak úgy ki-be sétálni, szögezte le az asszony.

Elnézést kért az eset miatt a siket közösségtől, de hozzátette, nincs ok arra, hogy az országa szégyenkezzen. „Több, mint száz különböző jelnyelvi dialektus van, Mr Dyantyi a Xhosa nyelvet beszéli, és úgy tűnik az angol kicsit sok volt neki” – tette hozzá. A miniszterhelyettes egyébként a férfit alkalmazó céget vádolta csalással, s azt mondta, hogy a történek ellenére, más körülmények között szívesen dolgozna még együtt Dyantyi-val. Az említett,  SA Interpreters nevű cég vezetői idő közben teljesen eltűntek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik