Nagyvilág

Visszatemették Arafatot

A néhai palesztin vezető földi maradványait visszahelyezték sírjába, amelyet kedd reggel tártak fel, mivel vizsgálattal próbálják meg kideríteni, hogy mérgezés áldozata lett-e.

Palesztin orvosok mintákat vettek Arafat csontjaiból. “A művelet befejeződött, a sírt újra lezárták, a mintákat pedig átadták francia, svájci és orosz szakértőknek” – közölte az AFP hírügynökséggel az ügyben illetékes palesztin vizsgálóbizottság egyik tagja. Arafat maradványait kormányának rámalláhi épületegyüttesében, egy mauzóleumban helyezték el annak idején.

A vizsgálat azért indult, mert a 2004-ben elhunyt Arafat személyes holmijaiban az utólagos elemzéskor, egy svájci laboratóriumban nagyobb mennyiségű radioaktív polóniumot találtak, így ismételten felmerült a mérgezés gyanúja. Az ügyben a franciaországi Nanterre ügyészségén rendeltek el nyomozást, miután a palesztin vezető özvegye, Szúha Arafat feljelentést tett ismeretlen tettes ellen gyilkosság miatt.

Elképzelhető, hogy Arafat maradványainak vizsgálata alapján sem tudják megfejteni halálának igazi okát. A polónium 210-es atomszámú izotópja gyorsan lebomlik, felezési ideje 138 nap, és egyes szakértők azt állítják, nem lehet tudni, hogy a maradványokból vett minták elegendők-e a vizsgálathoz.

Jean-René Jourdain, a franciaországi sugárvédelmi és atombiztonsági intézet (IRSN) személybiztonsági ügyekben illetékes igazgatóhelyettese azonban a francia hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: ha Arafatot polónium-210-essel mérgezték meg, akkor még nyolc évvel halála után is van esély ennek kimutatására, mégpedig abban az esetben, ha halálos mennyiségű, vagyis legalább néhány mikrogrammnyi anyaggal került kapcsolatba. Ebben az esetben az eredeti mennyiség kétmilliomod része van jelen a halott maradványaiban.

“De ha találnak is polóniumnyomot, nem biztos, hogy az mesterségesen – tehát mérgezés céljával – előállított anyag. A polónium ugyanis a természetben is előfordul, például a földkéreg néhány centiméteres felső rétegében. Hogy melyik esetről van szó, néhány hét alatt kideríthető” – mondta Jourdain.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik