Nagyvilág

Kedden kihantolják Arafat holttestét

Kedden hantolják ki Rámalláhban Jasszer Arafat néhai palesztin vezető földi maradványait, hogy a halála ügyében folyó vizsgálathoz mintákat vegyenek belőlük - közölte a vizsgálatot palesztin részről vezető Taufík Tirávi.

A maradványokat azért vizsgálják meg, mert a 2004-ben elhunyt Arafat személyes holmijaiban az utólagos elemzéskor, egy svájci laboratóriumban nagyobb mennyiségű radioaktív polóniumot találtak, így ismételten felmerült a mérgezés gyanúja.

Tirávi azt is elmondta, hogy a volt palesztin vezetőt még kihantolásának napján katonai tiszteletadással vissza is temetik a ciszjordániai városban.

A műveletnél francia bírák, valamint svájci és orosz szakértők is jelen lesznek. A nyilvánosság viszont nem vehet részt az újratemetésen sem.

Arafat 75 éves korában, 2004 októberében lett súlyos beteg Rámalláhban. Onnan szállították egy francia katonai kórházba, ahol november 11-én meghalt. Halálát közvetlenül agyérkatasztrófa okozta, de hogy azt milyen okok idézték elő, és pontosan milyen betegségben szenvedett élete utolsó heteiben, az máig sem tisztázott. Az ügyben a franciaországi Nanterre ügyészségén rendeltek el hivatalosan nyomozást, miután a palesztin vezető özvegye, Szúha Arafat feljelentést tett ismeretlen személy ellen gyilkosság miatt.

Tirávi – aki korábban a palesztin titkosszolgálat vezetője volt – a kihantolás pontos időpontját szombaton bejelentve úgy fogalmazott, hogy november 27. életének “egyik legszomorúbb napja lesz, személyes, politikai, hazafiassági és vallási szempontból egyaránt”. Hozzátette ugyanakkor, hogy szükséges intézkedésről van szó annak érdekében, hogy kiderüljön az igazság Arafat haláláról.

Palesztin részről korábban olyan vádak is elhangzottak, hogy Arafatot izraeli utasításra megmérgezték, de erre mindeddig nem mutattak be bizonyítékokat.

Arafat sírjának kihantolását november 13-án kezdték meg Rámalláhban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik