Nagyvilág

Becsapódott az űrszonda

A meghibásodott Fobosz (Phobos)-Grunt orosz űrszonda darabjai a Csendes-óceánba zuhantak vasárnap.

Az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) szerint a meghibásodott Fobosz (Phobos)-Grunt orosz űrszonda darabjai a Csendes-óceánba zuhantak vasárnap. A Roszkoszmosz korábbi prognózisában az Atlanti-óceán szerepelt a becsapódás helyeként – jelentették hírügynökségek.

Az űrkutatási szakemberek prognózisaikban gyakran változtatták a becsapódás lehetséges helyeit.    A Fobosz-Grunt (Fobosz-Talaj) űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phobosról, és azt a Földre szállítsa. Ezt követően azonban eddig ismeretlen okokból a szonda automatikája nem reagált a hajtóműindítási parancsokra, így nem tudta folytatni útját kitűzött célja felé.     A sikertelen orosz kísérlet 5 milliárd rubelébe került Oroszországnak, a misszióra 15 évig készültek, az eszköz számos értékes berendezést vitt magával, súlya 13 és fél tonna volt. A Földre visszatért, az alsó légkörben el nem égett darabok a feltételezések szerint valószínűleg nem haladták meg a 200 kilogrammot.

A katasztrófavédelem legfrisebb közleménye szerint az Orosz Föderáció Budapesti Nagykövetsége megerősítette, hogy a világűrből visszatérő Phobos-Grunt űrszonda az Atlanti-óceán középső részén belépett a Föld légterébe. A műtárgy szétrobbanását követően a zuhanó daraboki az észak-afrikai partok és Spanyolország irányába szóródnak szét.

Magyarország területén a Phobos-Grunt űrszondával kapcsolatban további óvintézkedésre nincs szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik