Nagyvilág

Nem fenyegeti Európát a japán radioaktív felhő

Az APA osztrák hírügynökség a japánban történt robbanás után szólaltatta meg Helmut Rauch professzort, a bécsi atomtudományi intézet vezetőjét.

A professzor kifejtette szakvéleményét a fukosimai erőműben bekövetkezett, feltételezhetően hidrogén okozta robbanásról.”Egy bizonyos pontnál a víz elbomlik, és hidrogén keletkezik, amely oxigénnel vegyülve rendkívüli robbanékonyságú (robbanógáz). Legtöbbször ez a fő oka annak, hogy ilyenkor vegyi robbanás történik” – részletezte a szakértő.

A professzor kifejtette, hogy a robbanás következtében kialakult radioaktív felhő – a japánok szerencséjére – az óceán felé tart, és majd ott a tengerbe jut, ami nem jelentene problémát. Európa pedig túl messze van ahhoz, hogy veszélyeztetve legyen – fűzte hozzá.

Az osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Központi Intézet (ZAMG) számításai szerint sem jelent veszélyt Európára nézve a fukusimai erőműben bekövetkezett robbanás. Az intézet a Bécsben székelő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) adatai alapján modellezte a radioaktív felhő lehetséges mozgását. A számítások szerint a felhőt a szél északkeleti irányban a nyílt tenger felé sodorja, ahol nagyon le fog csökkenni a koncentrációja. E modellezés szerint nincs veszély Európára nézve – állapította meg jelentésében az osztrák hírügynökség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik