Nagyvilág

Amerikai szakemberek mentették a chilei bányászokat

A chilei bányászok katartikus menekülésben oroszlánrésze volt a helyszínre vezényelt amerikai szakembereknek, technikának és az áldozatvállalásnak.

A “B” jelzésű, 71 centiméter átmérőjű mentőaknát, amely szombaton érte el a bányászok menedékét, a coloradói Jeff Hart és Matt Staffel fúrta ki, 33 napos munkával. A két szakembert a dél-amerikai országba Afganisztánból küldték át, ahol a kansasi székhelyű Layne Christensen Co. alkalmazottjaiként mélyfúrással vizet kerestek az amerikai hadsereg számára – írták csütörtökön az Egyesült Államok vezető napilapjai.

Az “B”-vel párhuzamosan “A” és a “C” aknákon – egy liftaknán és egy olajfúró berendezéssel mélyített járaton – két másik csapat dolgozott. A minden várakozást felülmúló “B” terv kudarca esetén az “A” valamikor csak decemberben érte volna el a bányászokat, akik augusztus 5-én rekedtek a föld alatt.

A sikeres mentőakcióban alkalmazott T130-as fúróberendezést a pennsylvaniai székhelyű Schramm cég gyártotta. A gépet a Layne latin-amerikai leányvállalata, a Geotec Boyles Boys szállította a helyszínre. A Schramm a mentéshez Németországból vitt mentőkábelt és Japánból videó-berendezést. A kemény kvarcrétegeken is áthatoló, szuperkemény fúrófejeket a Center Rock Inc. gyártotta, ugyancsak Pennsylvania államban.

A NASA szakemberei a mentés szinte minden eleméből kivették a részüket, a bányászokhoz lejuttatott folyékony táplálék elkészítésétől a lent rekedtek lelki egyensúlyának fenntartásán át a chilei mérnökök által megépített, egyszemélyes Phoenix mentőkabin megtervezéséig.

Az űrkutatási hivatal egy négyszemélyes stábot küldött a helyszínre, Michael Duncan doktorral, a NASA élettani igazgatósága helyettes vezető orvosával az élen.

A különlegesen szennyeződésmentes, vákuumcsomagolt meleg ételt az Aramark nevű cég biztosította. A bányászok kedvence a Sztroganov módra elkészített marha és a sült csirke volt, rizs és lencse körettel.

Barack Obama amerikai elnök szerdán a sikerért elismerését fejezte ki a NASA-nak, valamint mentésben részt vett amerikai cégeknek és szakembereknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik