Külföld

Megbénult a szerb politika

admin
admin

2008. 07. 14. 15:29

A nemrég megalakult szerb kormány sorsát is befolyásoló patthelyzet jött létre hétfőn a belgrádi városi közgyűlésben, amely alig hogy megalakult, rögtön be is szüntette a munkáját, nem választva meg sem az elnökét, sem a főváros polgármesterét.

Szerbiában a főváros szerepe meghatározó, mivel a lakosságnak mintegy az egynegyede ott él. Belgrád a gazdaság legfőbb központja, s országos mértékben hatalmas pénzekkel rendelkezik: évi 67 milliárd dinárral (több mint 200 milliárd forinttal).

A gondot részben a szerbiai kormánykoalíciót vezető, Boris Tadic államfő által irányított Demokrata Párt diktátuma, részben a vele országosan koalícióra lépő szocialista párt manőverezése okozta. A szocialisták vezette tábor Belgrádban is a mérleg nyelvévé vált a májusi (parlamenti, tartományi és helyhatósági) választásokon, s tőle függ, hogy a 110 tagú belgrádi közgyűlésben 52-52 képviselővel rendelkező demokrata, illetve radikális-nacionalista tábor közül melyik győz.

A szocialisták május 24-én a radikálisokkal és nacionalistákkal kötöttek megállapodást, eldöntve, hogy ki lesz Belgrád radikális polgármestere. A demokrata párti megbízott városvezető ezt követően – jogszerűen, a törvények kínálta lehetőségeket kihasználva, de a demokratikus politizálás elveit, íratlan szabályait félrelökve -, több mint két hónappal a választások utáni időpontra, július 14-re hívta össze a városi közgyűlés alakuló ülését.

Ez idő alatt országos szinten létrejött a szocialisták és a demokraták koalíciója, s Tadic államfő – miután pártjából korábban sokan elmondták – pár napja kijelentette, hogy országos szinten is borul a koalíció, ha Belgrádban nem alakul azt leképező helyhatóság. A szocialista párt elnöksége ezek után vasárnap felmondta a radikálisokkal és nacionalistákkal kötött koalíciót, de kiutat hagyott magának. Ivica Dacic pártelnök bejelentette, hogy mivel a teljes demokrata tábor elfogadhatatlan pártjának, a legtisztességesebb lenne új helyhatósági választást tartani Belgrádban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.