Nagyvilág

A NATO rakétavédelmi rendszert fejlesztene

A NATO a következő hónapokban újraindítja a belső egyeztetéseket a ballisztikus rakéták ellen szolgáló saját rakétavédelmi rendszere kifejlesztéséről.

Az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszert akar telepíteni Csehországba és Lengyelországba, hogy ezzel is védekezzen az úgynevezett latorállamok (mindenekelőtt Irán) esetleges rakétatámadása ellen. Ez az amerikai rendszer azonban nem lenne képes megvédeni a NATO összes európai tagját: a cseh NATO-nagykövet szerdán újságíróknak egy olyan térképet mutatott, amely szerint a közel-keleti térséghez legközelebb eső tagországokat (Törökországot, Görögországot, Bulgáriát és Románia egy részét) a lengyelekhez telepítendő 10 ellenrakéta nem tudná megóvni az esetleges támadástól.

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár viszont hétfőn a Financial Times című brit lap hasábjain figyelmeztetett: a katonai szövetségen belül törés keletkezhet azon tagállamok között, amelyeket véd az amerikaiak által tervezett, Európába telepítendő rendszer, illetve azok között, akik nem rendelkeznek ezzel a védelemmel. “A rakétaelhárító rendszerek terén nem lehet egy első és egy második liga: a biztonságnak oszthatatlannak kell lennie” – nyilatkozta a főtitkár.

Egy NATO-tanulmány 2006 tavaszán arra a következtetésre jutott, hogy valóban fennáll a nagy hatótávolságú rakétákkal végrehajtott támadás veszélye, s hogy technikailag lehetséges (bár valószínűleg nagyon drága) lenne az ennek kivédésére szolgáló rendszer kiépítése. A katonai szövetség tavaly novemberi rigai csúcstalálkozója úgy határozott, hogy a tagállamok folytassák az egyeztetést egy ilyen rakétavédelmi rendszer kiépítéséről. Appathurai most közölte: a NATO gyorsan megkezdi a megbeszéléseket arról, a megvalósíthatósági tanulmány nyomán milyen döntések szülessenek. Ugyanakkor hozzátette: az Egyesült Államok és Csehország, illetve Lengyelország közötti megbeszélések tisztán bilaterális jellegűek, s ezekben a NATO nem kíván szerepet játszani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik