Nagyvilág

Zsinagógát avattak Münchenben

A müncheni zsinagóga része egy nagyszabású zsidó központnak, amelyhez egy múzeum is tartozik.

A német állam legmagasabb rangú képviselőinek, a Zsidó Világkongresszus vezetőinek, a katolikus és az evangélikus egyházak küldötteinek jelenlétében Európa legnagyobb zsinagógáját avatták fel csütörtökön München központjában a németországi zsidók elleni pogrom kezdetét jelentő, úgynevezett kristályéjszaka hatvannyolcadik évfordulóján. Az épületegyüttes 71,5 millió euróba került, s az összeg jelentős részét különböző adományokból fedezték.

1938. november 9-ről 10-re virradó éjszaka kezdte meg a hitleri fasizmus a zsidók nyílt fizikai megsemmisítését, megaláztatását és megfélemlítését. A nácik ezen az éjszakán indították meg szerte Németországban a zsinagógák felgyújtását, illetve több ezer zsidó üzlet és számos üzem megsemmisítését. A pogrom során az egész országban több mint 200 zsinagógát pusztítottak el, köztük a müncheni “Ohel Jakob” zsinagógát.

A bajor fővárosban – ahol a legnagyobb németországi zsidó közösség él – három évvel ezelőtt kezdődött a zsinagóga újjáépítése, annak alapkövét még az akkori köztársasági elnök, az azóta elhunyt Johannes Rau rakta le. Az avatási ünnepséget Charlotte Knoblochnak, a Németországi Zsidók Központi Tanácsa elnökének kifejezett kívánságára tartották ezen a napon, Knobloch szavai szerint az emlékezés napján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik