Nagyvilág

Fitch: a két Korea egyesülni fog

Nem valószínű, de nem kizárható a fegyveres konfliktus az észak-koreai nukleáris kísérlet után, áll a Fitch Ratings átfogó londoni elemzésében, amely szerint akár a háromezer milliárd dollárt is elérhetik a koreai egyesítés költségei.

A legnagyobb európai hitelminősítő áttekintése szerint az észak-koreai rendszernek az általa jelentett folyamatos biztonsági fenyegetés a kedvező környezet, mivel ez segíti a „bunkermentalitás” fenntartását és a nehéz társadalmi-gazdasági viszonyok nagyobb mértékű elfogadtatását a lakossággal. Ez a mentalitás egyben összekapcsolja a nacionalista alapállást az önkényuralommal, mivel elmossa a határokat a külső fenyegetettséggel szembeni éberség és a belső ellenállás el nem tűrése között, áll a londoni Fitch-elemzésben.

A hitelminősítő szerint ebben az összefüggésben az állandó háborús fenyegetés nem elsősorban Dél-Korea ellen irányul, hanem inkább az észak-koreai rezsim hazai támogatásának – vagy legalábbis a belső ellenállás letörésének – erősítésére szolgál. Az észak-koreai kormány magatartásának fő vezérlőeleme a hatalom megtartása, és a vezetők nyilván tudják, hogy bármilyen katonai konfliktus Dél-Koreával vagy más térségbeli állammal a bukásukhoz vezetne. Ennek alapján a Fitch úgy értékeli, hogy a háború kockázata alacsony, áll az elemzésben.

Növekvő kockázat

Igaz ugyanakkor az is, hogy ez a kockázat az elmúlt időszak fejleményei után megnövekedett. Tekintve az észak-koreai rendszer kiszámíthatatlan voltát, nem lehet kizárni irracionális lépéseket sem, köztük olyanokat, amelyek katonai összeütközéshez vezethetnek. A Fitch Ratings bármely olyan jelre, amely a fegyveres konfliktus kockázatának érdemi növekedésére utal, azonnal felülvizsgálná Dél-Korea szuverén adóskockázati besorolásait, áll az elemzésben. Dél-Koreát a Fitch jelenleg elsőrendű osztályzatokkal, “A plusz” devizaadósi és “AA” beladósi szinten tartja nyilván.

3000 milliárdos egyesülés

A Koreai-félsziget további sorsáról Fitch Ratings úgy véli, a két Korea végül egyesülni fog: Dél-Korea gyakorlatilag magába olvasztja Észak-Koreát, és nem megfordítva. Ennek költségeiről számos tudományos és egyéb becslés van forgalomban – egyesek ezek közül a német egyesítés tapasztalatait veszik alapul -, de mivel e becslések 50 és 500 milliárd dollár között szóródnak, nem adnak használható eligazítást a ténylegesen várható dél-koreai költségvetési kiadási többletekről. A magánszektor befektetési szükségleteit is figyelembe véve az egyesítési kiadásokról szóló becslések – nagyobb hibahatárral – már meghaladják a háromezer milliárd dollárt is – áll a londoni cég elemzésében. A Fitch szerint nem szabad még költségbecslésekbe bocsátkozni, de egyesítés Dél-Koreára mint szuverén adósra “nagyon nagy terhet” fog róni.

Kívánatos német példa

Költségszempontból még mindig a német típusú, megegyezéses egyesítés lenne a legjobb forgatókönyv, a legrosszabb pedig az, ha az egyesítés előzményeként – akár háború, akár hosszas gazdasági hanyatlás után – az észak-koreai gazdaság összeomlana, mert ez komoly mértékben megnövelné az egyesítési költségeket.

A Fitch elemzése megjegyzi, hogy Dél-Korea hivatalos devizakészlete szeptember végén 228 milliárd dollár volt, az ötödik legnagyobb a világon Kína, Japán, Oroszország és Tajvan után. Az ország költségvetési politikája a legmegfontoltabbak közé tartozik Ázsiában, a kiadások rendszeresen elmaradnak a költségvetésbe beállított értéktől, és az államháztartás 2000 óta minden évben többlettel zárt: ez a leghosszabb többletes költségvetési időszak a Dél-Koreával azonos kockázati szintre sorolt szuverén adósi körben.


Nem valószínű a háború

A múlt héten a két másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s is arra a megállapításra jutott az észak-koreai atomkísérlet után kiadott elemzéseiben, hogy a nukleáris robbantás önmagában nem gyakorol nyomást Dél-Korea mindkét cégnél elsőrendű devizaadósi besorolására. A Moody’s szerint ha Észak-Korea összeomlik, annak kedvezőtlen hatása minimális lenne Dél-Koreára, de a legrosszabb forgatókönyv, vagyis a nyílt háború rendkívüli mértékben megnövelné a stabilizációs költségeket. A Moody’s szerint ugyanakkor a katonai beavatkozás „igen valószínűtlen”, bár az Észak-Korea elleni szankciók jelentős mértékben szigorodhatnak.

A Standard & Poor’s szerint továbbra is kevéssé valószínű, hogy az atomkísérlet az észak-koreai rendszer összeomlását elősegítő mértékű szankciókhoz, vagy nyílt fegyveres konfliktushoz vezet. A világ legnagyobb hitelminősítőjének múlt heti londoni elemzése szerint a KNDK atomleszereléséhez vezető folyamat elhúzódik, és kimenetele bizonytalan, a megoldás azonban végső soron békés lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik