Élő Közélet

Dobrev Klára 34,76 százalékkal nyerte az előválasztás első fordulóját Karácsony és Márki-Zay előtt

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
Kövesse velünk az előválasztási hajrát percről percre!

Megvan a hivatalos végeredmény

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalció jelöltje nyerte meg a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját az előválasztás weboldalán közzétett végeredmény szerint 214 319 szavazattal (34,76 százalék).

A második helyen az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által támogatott Karácsony Gergely főpolgármester végzett 168 396 szavazattal (27,31 százalék).

A harmadik Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) hódmezővásárhelyi polgármester lett 125 944 szavazattal (20,43 százalék).

Ők kerültek be a második fordulóba.

Nem folytathatja a versenyt a negyedik helyen végzett Jakab Péter Jobbik-elnök, aki 86 909 szavazatot szerzett (14,10 százalék) és az ötödik helyezett Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, rá 20 944-en szavaztak (3,40 százalék).

Maratoni, két napon át tartó élő közvetítésünk az előválasztás első fordulós eredményeinek alakulásáról ezzel véget ért.

A DK indítja a legtöbb egyéni jelöltet

Az előbbi két bejegyzésben ismertett számok összeadásával arra jutunk, hogy

a legtöbb egyéni jelöltet, 32-t a Demokratikus Koalíció adja az ellenzéknek. A Jobbik politikusai 29 körzetben indulnak, az MSZP-nek 18 körzet jutott, míg a Momentumnak 15. Hét jelölt a Párbeszéd-, öt pedig az LMP-frakció tagja lesz, ha győz jövő tavasszal.

Budapesten is kialakult a végeredmény: győzött Kunhalmi, és a Jobbiknak is lesz egy körzete

A XVII. kerületben a jobbikos Szilágyi György 5132 szavazatot szerezve győzött, így ő lesz a párt egyetlen fővárosi jelöltje, miután felülmúlta az MSZP-s Lukoczki Károlyt, akire 3098-an szavaztak.

A XVIII. kerületben a jelenlegi képviselő, az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes indul újra, miután 6295 voksot szerzett, és ezzel megelőzte a DK-s Ferencz Istvánt (2872 szavazat).

A 16-os választókerületben, amely Kispestet és Pesterzsébetet foglalja magában, szintén a jelenlegi MSZP-s képviselő, Hiller István újrázhat, 6935 szavazatot szerzett, ellenfele az ÚVNP által indított Vidákovics László volt.

Ezzel teljessé vált a budapesti eredménylista is:

a 18 választókerületből ötben a Momentum, négyben-négyben a DK és az MSZP, háromban a Párbeszéd, egyben-egyben a Jobbik és az LMP adja a közös ellenzéki jelöltet.

Vidéken holtverseny a DK és a Jobbik között

Hajdú-Bihar megye 6. számú választókerülete volt az utolsó vidéki körzet, amelynek az eredményére vártunk. Íme:

  1. Hegedüs Péter, Jobbik: 2118 szavazat
  2. Tóth József, DK: 1956 szavazat
  3. Tömöri Zsolt Sándor független, a Momentum támogatásával 1092 szavazat.

A közös ellenzéki jelölt így a jelenlegi balmazújvárosi polgármester lesz a körzetben.

Az alábbi térkép így már teljes, mind a 88 vidéki választókerület eredménye leolvasható róla:

28-28 körzetben a Demokratikus Koalíció és a Jobbik, 14-ben az MSZP, 10-ben a Momentum adja a közös jelöltet, míg négyen a Párbeszéd, szintén négyen az LMP-frakcióba ülnek be győzelmük esetén.

 

Molnár Gyula 73 szavazattal maradt alul

Molnár Gyula, a XI. kerület korábbi polgármestere, az MSZP korábbi elnöke immáron a DK színeiben indult az előválasztáson Budafokon, ahol 2014-ben egyéni mandátumot szerzett. A most közzétett eredmények alapján azonban nagyon szoros küzdelemben alulmaradt a momentumos Tóth Endrével szemben:

  1. Tóth Endre 5706
  2. Molnár Gyula 5633 szavazatot kapott.

Karácsony: A második forduló a szív és az ész választása együtt

Nagy győzelem született. Győzött a demokrácia,győzött a változás ügye, győzött a hitünk, hogy a politikában helye van a méltányos vitáknak és a tisztes versenynek, mondta Karácsony Gergely a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Köszönetet mondott az előválasztás lebonyolításában résztvevő nyolcezer embernek. Gratulált minden pártnak és jelöltnek és riválisainak is, de a java csak most jön szerinte, hogy a változást akaró polgárok jövőre is győztesnek érezhessék magukat.

Mindannyiunknak el kell menni a második fordulóban is. Egyikőnk sem gondolhatja azt, hogy az első fordulóban mindent megtett a korszakváltásért. A kétfordulós választás a demokrácia igazi ünnepe, együtt van benne a szív és az ész. Az első fordulóban mindenki a szíve szerint szavazhatott, a második forduló viszont már a szív és az ész választása együtt

– mondta.

Hozzátette, hatalmas dolog, hogy 600 ezren elmentek most szavazni, de jövő áprilisban négyszer ennyi ellenzéki voksra lesz szükség a kormányváltáshoz.

A második fordulóban négy kérdésre kell választ adni szerinte:

  • ki az, aki szélesítené a változást akarók táborát?
  • ki az, aki integrálni képes és nem megosztani?
  • kinek van kellő tapasztalata, kellő képessége ahhoz, hogy egyben is tartsa az ellenzéki pártok sokszínű koalícióját?
  • ki az, aki valódi változást képvisel?

Karácsony Gergely a második körben azért fog küzdeni, hogy ne csak visszavágóra készüljön az ellenzék, hanem valódi változásra.

A második fordulóban politikai generációk koalícióját, vidék és Budapest koalícióját keresi.

Szabó Szabolcs nyert Csepelen, Vajda Zoltán a XVI. kerületben

Két budapesti választókerületben is eredményt hirdettek.

A XVI. kerületben az MSZP színeiben induló Vajda Zoltán lesz a közös jelölt, ő 4328 szavazatot gyűjtött, megelőzve a DK-s Nemes Gábort (2663) és a momentumos Hollai Gábort (2500). Negyedikként a rendszerváltás után parlamenti képviselőként dolgozó Palotás János lett (675).

Csepelen a Momentum által támogatott Szabó Szabolcs győzött, aki korábban (az Együtt színeiben) kétszer is legyőzte ebben a választókerületben Németh Szilárdot. A most a Momentum által támogatott Szabó 5550 szavazatot szerzett, míg az MSZP-s Komjáthi Imre csak 2979-et.

A XVI. kerületben Karácsony Gergely, Csepelen Dobrev Klára volt a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt.

Baranya megyei 4-es körzetében, Szigetváron Szarkándi Lajosné, a DK jelöltje nyert 1392 szavazattal nyert az MSZP-s Koltai Péter (1285) és a Jobbik által támogatott Alpár György (1021) előtt. A kormányfőjelöltek között Dobrev nyert Karácsony Gergely előtt.

Pápán az MSZP-s Grőber Attila végzett az élen 2042 szavazattal, megelőzve a 760 voksot szerző jobbikos Süle Zsoltot és a momentumos Jádi Istvánt (384).

Tapolcán a jobbikor Rig Lajosnak nem volt ellenfele, a miniszterelnök-jelölti versenyt ott Dobrev Klára nyerte Jakab és Karácsony előtt. Ugyanez volt a sorrend a pápai körzetben is.

Dobrev Klára: Ez a 600 ezer ember lesz az erőnk a jövő évi választáson

Dobrev Klára köszönetnyilvánítással kezdte a sajtótájékoztatóját.

Megtiszteltetés volt ennek a politikai közösségnek a képviseletében végigjárni az országot és találkozni sok tízezer emberről. Olyan erőt kaptam, ami nemcsak áprilisig, hanem a következő években is elkísér majd

– fogalmazott.

Beszélt arról is, nincsenek milliárdjaik, de több mint 600 ezren készek tenni azért, hogy Magyarország újra demokratikus köztársaság legyen.

600 ezer ember többet ér több 100 milliárd forintnál. Ez a 600 ezer ember lesz az erőnk a jövő évi választáson

– mondta.

Marjai János / 24.hu

Külön megnevezte a nőket, akik elindultak az előválasztáson, őket név szerint is felsorolta és gratulált nekik a helytállásért.

Változtassuk meg az országot együtt és ne is álljunk meg itt félúton

– fogalmazott.

A miniszterelnök-jelölteknek is köszönetet mondott, azoknak is, akik versenyben maradtak, és azoknak is, akik nem. Mint mondta, megmutatták az országnak, milyen az, amikor nem személyeskedésről és hatalmi játszmákról szól egy vita. Reméli, a következő pár hét is ilyen lesz.

Dobrev Klára szerint a második forduló nagyon fog hasonlítani arra, amit az elmúlt hónapokban csinált. Ezt a munkát szerinte lábon kell elvégezni. Az előválasztás után háromszor ennyi erővel fogja így folytatni, 20 ezer kilométer van mögöttük, de jövő áprilisig lesz ez 100 ezer is.

A változás most kezdődött el. A változás folytatódik és meg nem állunk, amíg azt nem mondhatjuk, hogy egy európai, demokratikus magyar köztársaságban élünk. Ez a cél vezérel

– zárta szavait.

Felhőtlen öröm a DK-nál

Molnár Csaba, a DK alelnöke a párt sajtótájékoztatóján főként azt hangoztatta, hogy Dobrev Klára totális győzelmet aratott, az összes megyében ő nyert Budapestet leszámítva. Hozzátette, ma Magyarországon minden hatodik ember él a fővárosban, de a másik ötöt is meg kell győzni a kormányváltáshoz.

Elismételte, amit már Jakab Péter is mondott, hogy választást csak vidékről lehet nyerni.

Gyakorlatilag minden mondatát vastaps kísérte, hurráhangulatban van a DK.

Miskolcon az MSZP-s Varga László győzött, négy körzet a Jobbiké

Miskolc 2-es számú választókerületében az MSZP-s Varga László győzött 4089 szavazattal, megelőzve a DK-s, de a Jobbik által is támogatott Hegedűs Andreát, akire 3498-en voksoltak.

A miniszterelnök-jelölti versenyt Dobrev Klára nyerte (2756 szavazat), Karácsony Gergely lett a második (1940), Jakab Péter pedig csak a harmadik (1769).

Négy további körzetben ugyanakkor a Jobbik jelöltje győzött:

  • Dunaújvárosban a jelenlegi országgyűlési képviselő, Kálló Gergely 5349 szavazattal nyert, megelőzve a momentumos Kovács Jankát (1037) – a kormányfőjelöltek közül itt is Dobrev nyert 2750 vokssal,
  • Gyöngyösön Dudás Róbertnek nem volt kihívója, ám a miniszterelnök-jelölteknél Dobrev 2181 szavazattal messze megelőzte Jakab Pétert (1186),
  • Hajdú-Bihar 3-as számú körzetében az ugyancsak jobbikos Salamon Gergő győzött 1303 szavazattal a DK-s Szörényi Károly (1056) és a momentumos Kosztin Mihály (844) előtt, miközben itt is Dobrev volt a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt,
  • Karcagon pedig nagy fölénnyel győzött Lukács László György 3121 szavazattal, a DK-s Turó Vilmosra 593-an, a momentumos Kozma Dánielre 184-en szavaztak. Ebben a választókerületben Jakab Péter nyerte a miniszterelnök-jelöltek versenyét 1603 vokssal, Dobrev Klárát 1300-an választották.

Két Kiss László nevű momentumos is közös jelölt lett

Nagyon szorosan alakult az egyéni jelölti küzdelem Baján, mindössze 33 szavazat döntött:

  1. Kiss László, Momentum 1327
  2. László Károly, DK 1294
  3. Preininger Rozália, Jobbik 970
  4. Vass Antal, ÚVNP 277 szavazat.

Győzött egy másik Kiss László is, szintén a Momentum színeiben, Hajdúszoboszlón, ő az MSZP-s országgyűlési képviselőt, Bangóné Borbély Ildikót előzte meg, 1655 szavazatot szerzett, míg Bangóné 1382-t.

Szintén a Momentumé lett a Hajdú-Bihar megyei 4-es körzet (Berettyóújfalu és környéke), íme az eredmény:

  1. Szántai László, Momentum 1087
  2. Szabó Patrik, DK 761
  3. Bihary Judit, MSZP 590 szavazat.

Fejér megye 5-ös számú (sárbogárdi) körzetében a DK-s Kertész Éva nyert simán, 1787 szavazattal, megelőzve Gottlóz Tibort (ÚVNP, 343 szavazat) és a független Orosvári Zsoltot (321).

A miniszterelnök-jelöltek versenyét mind a négy körzetben Dobrev Klára nyerte. Berettyóújfalun Karácsony Gergely lett a második, Hajdúszoboszlón és Sárbogárdon Jakab Péter, Baján pedig Márki-Zay Péter.

Stabil előnyben Dobrev Klára

90 választókerület adatai alapján is Dobrev Klára vezeti az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek versenyét az előválasztáson. Megközelítőleg 25 ezer szavazattal kapott többet eddig, mint a második Karácsony Gergely, ami az első körben már behozhatatlannak tűnik, hiszen már csak 16 választókerületben nem hirdettek eredményt.

Lett egy körzet, ahol Márki-Zay kétszer győzött

Vas megye 2., 

  • Hencz Kornél, MSZP: 1411
  • Szilágyi Tamás, DK: 1063
  • Bányai Németh Gábor, Momentum: 502 szavazat.

Miniszterelnök-jelöltek:

  • Dobrev: 1081
  • Karácsony: 778
  • Márki-Zay: 609
  • Jakab Péter: 476
  • Fekete-Győr András: 82 szavazat.

Jász-Nagykun-Szolnok 2., 

  • Kertész Ottó, MSZP: 1642
  • Gedei József, DK: 1141 szavazat.

Miniszterelnök-jelöltek:

  • Dobrev Klára: 1090
  • Karácsony: 762
  • Márki-Zay: 571
  • Jakab Péter: 555
  • Fekete-Győr: 79 szavazat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg 6., 

  • Tóth Viktor, MSZP: 1255
  • Bélteki Béla, Jobbik: 1222
  • Czirják Alexandra, DK: 517
  • Pradlik Milán, Momentum: 123 szavazat.

Miniszterelnök-jelöltek:

  • Karácsony Gergely: 948
  • Jakab Péter: 909
  • Dobrev Klára: 868
  • Márki-Zay Péter: 350
  • Fekete-Győr András: 59 szavazat.

Borsod 5.

  • Jézsó Gábor, MSZP: 3052 szavazat – egyedüli jelölt volt.

Miniszterelnök-jelöltek:

  • Dobrev: 1075
  • Jakab: 956
  • Karácsony: 613
  • Márki-Zay: 495
  • Fekete-Győr András: 63 szavazat.

Ez tehát négy olyan körzet, amit az MSZP-s jelölt nyert meg.

Csongrád 4., Hódmezővásárhely

  • Márki-Zay Péter, MMM: 5070 (győzelme esetén a Párbeszéd frakciójába ül be)
  • Mucsi Tamás, DK: 1138 szavazat.

Miniszterelnök-jelöltek:

  • Márki-Zay Péter: 3195
  • Dobrev Klára: 1571
  • Jakab Péter: 762
  • Karácsony Gergely: 697
  • Fekete-Győr András: 89 szavazat.

Ebben a körzetben Márki-Zay jelöltként és miniszterelnök-jelöltként is elindult, így kétszer is nagy fölénnyel győzött.

Hollik: A Gyurcsány-show olyan, mint egy kaszinó

A Fidesz kommunikációs igazgatója is leírta véleményét az ellenzéki előválasztásról a Facebook-oldalán.

Hollik István úgy fogalmazott,

a Gyurcsány-Show olyan, mint egy kaszinó. Gyurcsány emberei beültek az asztalhoz, de nem vették észre, hogy mindig a bank nyer. Jakab Péter mindent feltett a piros hatosra, és mindent el is vesztett. A nyertes a bank, aki maga Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette, a többiek látszólag még játszanak,

de tudjuk, hogy Gyurcsány kaszinójában, csakis Ferenc nyerhet.

Hollik a véleményét egy fotóval is illusztrálta.

Márki-Zay három feltételt szabott Karácsony Gergelynek a visszalépéséért

Márki-Zay Péter jelenleg a harmadik helyen áll a miniszterelnök-jelöltek versenyében. Csütörtök reggel a Spirit FM-nek beszélt, ahol azt mondta, „Karácsony Gergellyel abban egyetértünk, hogy Klárának lenne a legnehezebb ezt az Orbán Viktor elleni meccset megnyerni”, így szerinte együttműködésre van szükség.

Szerinte Dobrev mögött elkötelezett, de szűk tábor áll, ami Orbán hárommilliós táborával szemben nem lenne elég. Márki-Zay szerint az a kérdés, ki tudja hozni a többit.

A polgármester szerint nem véletlen, hogy Karácsonyt támadta többet a Fidesz, mert szerinte Dobrev nem esélyes Orbán ellen.

A lelkiismeretemen nem száradhat, hogy Orbán Viktor maradjon a miniszterelnök.

– mondta, hozzátéve, hogy a visszalépés kérdése így mindenképpen felmerül.

Három feltételt szabott karácsony Gergelynek a visszalépésért cserébe:

  • az euró mielőbbi bevezetése;
  • az elszámoltatás;
  • az alaptörvény közjogi értelemben vett érvénytelenségének kimondása.

Ebből a harmadik tűnik igazán problémásnak, mert Karácsony többször beszélt arról, hogy szerinte nem lehet feles többséggel alkotmányt módosítani, vagy új alkotmányt írni. Dobrev Klára például ebben jobban egyetért Márki-Zayjal.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik