Élő Közélet

Dobrev Klára 34,76 százalékkal nyerte az előválasztás első fordulóját Karácsony és Márki-Zay előtt

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
Kövesse velünk az előválasztási hajrát percről percre!

Tordai Bence kétszer annyi szavazatot kapott mint Kálmán Olga, Jámbor András is nagyon nyert

A választókerületek többségéből még nincsen eredmény, de egyelőre az látszik, hogy a fővárosban a Párbeszéd jelöltjei jól szereplenek.

  • Tordai Bence a budapesti 4-es egyéni választókerületben dupla annyi szavazatot kapott mint Kálmán Olga. A Párbeszéd jelöltjére 6967-en voksoltak, míg a DK jelöltjére 3425-en.
  • Az ötödik választókerületben Oláh Lajos, a DK, MSZP, Párbeszéd, Liberálisok közös jelöltje nyert a Momentum jelöltje Tompos Márton és a Jobbik jelöltje Beleznay Zsuzsanna előtt. Ez elég szoros verseny volt Oláh 4221 szavazatot kapott, Tompos pedig 3519-et.
  • Jámbor András a Párbeszéd jelöltje a szavazatok 41,6 százalékával húzta be a hatodik választókerületet, megelőzve Csordás Anettet (Momentum, 25,47 százalék), Manhalter Dánielt (DK, Liberálisok 23,59 százalék) és Demeter Mártát. A Jobbik jelöltje csak a szavazatok 9,35 százalékát gyűjtötte be.

Egyelőre így néz ki Budapest, de sok van még hátra, 11 kerületből egyelőre nincs eredmény.

Nemes Andrea diadalmaskodott Komáromban

Komárom-Esztergom megye 3. számú választókerületében Nemes Andrea ügyvéd, az MSZP jelöltje nyert, a szavazatok 57 százalékával. Az itteni helyzet érdekessége, hogy Nemes eredetileg a DK jelöltje lett volna, májusban ezt ő maga is bejelentette, de a párt végül nem őt, hanem a jobbikos Szanyi Gábort támogatta.Szanyi 42,9 százalékkal lett második.

Mi történt tegnap?

Szerdán délelőtt kezdődött meg az előválasztáson leadott több mint egymillió szavazat összeszámolása. Hamar kiderült, hogy a folyamat lassabban halad a vártnál, részben a szavazatok száma, részben az eljárás bonyolultsága miatt (minden szavazólapon egyedi azonosító QR kód van, ezt egyenként le kell olvasniuk a számlálóknak). Végül szerda éjszakáig a választókerületek közel felében hirdettek eredményt. Az első adatok alapján az előválasztás legnagyobb nyertese Dobrev Klára és a Demokratikus Koalíció (DK). Előbbi a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok harmadát szerezte meg, főként a vidéki körzetekben volt erős. A második Karácsony Gergely, aki a budapesti körzetek adatainak összeszámlálásával kezdett felzárkózni. A harmadik helyen Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, az Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) jelöltje áll. Jakab Péter a vártnál gyengébb eredménnyel a negyedik, a momentumos Fekete-Győr András messze lemaradva az ötödik.

Az egyéni képviselői választókerületek közül eddig 17-et nyert meg a DK jelöltje, a Jobbik 11-et tudhat a magáénak. A Momentum 9, a Párbeszéd 5 győzelmet könyvelhetett el, az MSZP 4, az LMP 2 körzetben örülhetett eddig. Tegnapi, maratoni élő közvetítésünket itt olvashatja el:

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik