Közélet

NAIH-elnök: Az, hogy egy cég mennyit ad taóra, nyilvános adat, de az nem, hogy kinek adja

Interjút közölt hétfői számában Péterfalvi Attilával, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökével a Népszava, amelyben több témát is előszedtek.

Választási ajánlás

Péterfalvi szerint a választásokkal kapcsolatos adatvédelmi panaszok kivizsgálása nehéz, mert szinte lehetetlen bizonyítani a jogsértést.

Az ajánlóívek lemásolása egyértelműen bűncselekmény, és itt – ahogy említettem – nem csak a személyes adattal visszaélés tényállás megvalósulásáról lehet szó. Ahogy az is tiltott, hogy valaki az ajánlóíveket lemásolva kerüljön be egy másik párthoz szimpatizánsnak. De azt aligha lehet felderíteni, hogyan került egy másik párthoz egy név vagy telefonszám. (…) Tudomásul kell venni, hogy ez is része a politikai marketingnek.

Közszereplés vs. személyiségi jogok

Azzal kapcsolatban is megkérdezték a NAIH-elnököt, hogy a kormánybarát sajtó azzal támadta az ellenzéki tüntetéseken felszólaló, egyébként középiskolás Nagy Blankát, hogy több tárgyból is bukásra áll. Mint később kiderült, ezek az információk hamisak voltak. Péterfalvi álláspontja:

Hogy ki és milyen eredménnyel tanul az iskolában, milyen jegyei vannak, egyértelműen személyes adatnak minősül. Ezt az esetet azonban nem a személyes adatok védelméhez fűződő jog szempontjából kell megítélni (…) Abban a körben kell értékelni mindezt, hogy az említett diák kilépett a nyilvánosság elé, közéleti szerepet vállalt, így a személyiségi jogai szűkebbek lettek, mint a közéleti szerepet nem vállalóknak. (…) Ha kiáll a nyilvánosság elé – ezzel közéleti szerepet vállalva -, és olyan stílusban nyilatkozik, ahogy azt tette, akkor számolhat azzal, hogy az ő megítéléséhez kapcsolódóan is, a véleménynyilvánítás jogával élve, esetleg drasztikusabb állítások is megjelennek róla.

Hozzátette:

A személyes adatok védelméhez fűződő jog oldaláról nézve ugyanis teljesen mindegy, hogy egy az adat igaz-e vagy nem.

Tao

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért van az, hogy vannak jogerős bírósági döntések arról, hogy ki kell adni a taopénzekkel kapcsolatos adatokat, mégsem jutnak hozzá az érintettek, a NAIH-elnök azt válaszolta:

Ha valamelyik cég taopénzt ad, akkor neki annyit kell megmondani, hogy az előző évben összesen mennyit adott. Azt viszont nem, hogy pontosan ennek és ennek a szervezetnek mennyit. (…) 2017-től ugyanis változott az erről szóló jogszabály. Attól a perctől kezdve, hogy az van a törvényben, nyilvános a taopénzek összesített adata, ez az irányadó,

Hiába mondta azt a Kúria korábban, hogy nyilvános az az adat, hogy mely cégektől mely sportszervezetekhez áramlik a pénz. A törvényi változás a NAIH szerint az információszabadság érvényesülése szempontjából rendben volt.

Orbán Viktor repülőútjai

Az, hogy közérdekből nyilvános adat-e az, hogy a miniszterelnök hova repült és mennyiért, vagy ezt kifizeti, nem egyértelmű. Péterfalvi szerint:

Attól függ, hogy milyen úton vett részt. A hivatalos útjaira ez igaz (…) Sőt, ha van összesítése arról, hogy az adott útnak van-e repülőtéri illetéke, vagy mondjuk mennyi kerozin fogyott átlagosan, akkor ezek ugyancsak a közérdekű adatok körébe tartoznak.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik