Közélet
Friedrich MERZ, candidate for the CDU chairmanship, Annegret KRAMP-KARRENBAUER, candidate for the CDU chairmanship, Jens SPAHN, Federal Health Minister, candidate for the CDU presidency, at the stage, regional conference of the CDU in Duesseldorf, 28.11.2018. | Usage worldwide

Ellensége vagy embere követi Merkelt?

Schultz Antal
Schultz Antal

újságíró. 2018. 12. 07. 06:45

Megválasztják ma Angela Merkel utódját a CDU élén. A tét nagy, már csak azért is, mert nem csak a kereszténydemokraták vezetője lehet az új elnök, őt indíthatja a párt a következő választáson a kancellári posztért is.

Két hét alatt rohantak keresztül Angela Merkel lehetséges utódai Németországon: Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), Friedrich Merz és Jens Spahn nyolc regionális konferencián van túl. A konferenciákkal két cél volt: egyrészt felmérni, hogy milyen hangulat uralkodik a Kereszténydemokrata Unión (CDU) belül, másrészt hogy a jelöltek kinyilvánítsák pozícióikat, a párttagok meg várakozásaikat, kívánságaikat. A párttagokra vonatkozó rész úgy-ahogy sikerült, a jelöltek gondolatainak megjelenése nem annyira, de legalább megint egy kis vér csörgedezik a CDU ereiben, újra látható a szenvedély, ami, lássuk be, Merkel elnökségének jelentős részében teljesen eltűnt.

Az biztos, hogy a december 6. és 8. között, Hamburgban tartandó pártkongresszuson komoly harc lesz.

A konferenciákat nézve nincs egyértelmű favorit a kereszténydemokraták elnöki posztjára. A közvélemény-kutatások szűken, de a CDU jelenlegi főtitkárát, Kramp-Karrenbauert hozzák ki győztesen. Illetve az is látszik, hogy a mindössze 38 éves – de így is az egészségügyi miniszteri posztig jutó – Spahnnak nincs igazán esélye. A tíz éve – éppen Merkel miatt – a napi politikától egyszer már visszavonult korábbi frakcióvezető, Merz viszont nagy versenyben van AKK-val.

01 December 2018, Saxony, Leipzig: One of the three candidates for the CDU presidency, Jens Spahn (M), waves after his speech at the state party conference of the CDU-Saxons. The two other candidates, Annegret Kramp-Karrenbauer and Friedrich Merz, react to his speech. The presentation of the candidates is the last one before the election to the party chairmanship. A federal party conference on December 7 will decide on the succession of Chancellor Merkel to the party leadership. Photo: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa
Jens Spahn integet a másik két jelölt között egy lipcsei gyűlésen
Fotó: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa / AFP

Egészen más a konferenciákhoz képest a kongresszus, ahol 1001 delegált választhatja meg majd a CDU következő elnökét. A küldöttek a 17 tartományi egyesületből, a párt tartományi szervezeteiből kerülnek ki. Számuk azért nem egyenlő a tartományok számával, mert a CDU nincs jelen Bajorországban (az a testvérpárt, a keresztényszociális CSU terepe), illetve történelmi okokból az alsó-szászországi Hannover, Oldenburg és Braunschweig három külön egyesületet jelent. Hogy melyik tartomány mennyi delegáltat ad, azt a tartományi párttagok száma és a legutóbbi szövetségi választási eredménye alapján számolják ki. Így vesz részt a választásban ezer küldött, amit kiegészíthet még a tiszteletbeli elnök, de ilyen ma nincs, és a külföldi egyesületek, amiből jelenleg egy van, Brüsszelben, szóval összesen 1001-en szavazhatnak. A legtöbb küldöttet Észak-Rajna-Vesztfália adja, 296-ot, a második Baden-Württemberg alig több mint a felét, 154-et, őket követi Hannover 130, majd Rajna-vidék-Pfalz 89 delegálttal.

A pártelnök megválasztásához a szavazatok fele szükséges, ha ez első körben senkinek nincs meg, akkor az első fordulóban két legtöbbet szavazatot kapó jelölt marad versenyben. A delegáltak szabadon dönthetnek, kire adják le a szavazatukat, vagyis a tartományi küldötteknek nem kell egységesnek lenniük. Ami különös, hogy a küldötteket előbb kiválasztották, mint hogy 18 év után Merkel váratlanul lemondott a pártelnöki posztról, és csak pár körzeti egyesületben volt azóta új delegáltválasztás, és próbaszavazás is. Délnyugaton ezekből Merz jött ki győztesen.

dpatopbilder - Chancellor Angela Merkel (CDU) arrives on 09.10.2017 in Berlin in an armored limousine at the Konrad-Adenauer-Haus, the CDU headquarters. The Union parties have agreed on a compromise in the refugee dispute. Photo: Kay Nietfeld / dpa | usage worldwide
A Merkel-korszak vége mindent megváltoztathat
Felborulhat az elmúlt hetven év német politikai rendszere, Merkel a pártja éléről távozik, de 2021-ig kancellár maradna. Ez azonban már nem csak rajta múlik.

Esélylatolgatás

Az biztos, hogy érdekes kongresszus lesz, számos várakozás csaphat össze, van, akinek az a fontos, hogy a jövő évi tartományi választáson melyik új elnökkel profitálhat a legtöbbet a CDU, más az alapján dönt, hogy kivel nem lesz előre hozott választás. Más pedig éppen olyan jelöltet akar választani, akiből kancellár válhat – vagyis akár Németország élén is képes lehet váltani Angela Merkelt.

Korábban többször előfordult, hogy a küldötteket a tartományi vezető a saját elnökaspiránsának megnevezésével bocsátotta útnak, de most a legnagyobb tartományi egyesületek vezetői a delegáltakra bízta a választást. Csak Schleswig-Holstein tartományi CDU-vezetője, Daniel Günther és a Saar-vidéki Tobias Hans nyilvánította ki akaratát, ők egyaránt Annegret Kramp-Karrenbauer mellé álltak. Németország EU-biztosa, Günther Oettinger és a nagy befolyással bíró Bundestag-elnök, Wolfgang Schäuble viszont Friedrich Merz mellett állt ki.

Ahogy a legtöbb delegáltat adó Észak-Rajna-Vesztfália CDU-jának jelentős többsége is valószínűleg Merzet szavazza meg. A düsseldorfi regionális konferencián tartott beszédét álló ovációval fogadta a 3800 párttag csaknem fele. Ez abból a szempontból nem meglepő, hogy ez a szülőföldje, de Spahn is onnan származik, ő mégsem kapott akkora tapsot, ahogy AKK sem.

Aki itt pontot szerez, az jó hátszelet kap a kongresszusra

– írta a Spiegel, arra is felhívva a figyelmet, hogy Észak-Rajna-Vesztfália delegáltjai nemcsak többen vannak bármelyik másik tartományi egyesületéhez képest, hanem összességében is többen, mint Hessené (88), Schleswig-Holsteiné (47) és az összes volt kelet-német tartományé (133). A tartomány választópolgárai viszont AKK-t látnák a legszívesebben a CDU élén, és ez is befolyásolhatja a küldötteket.

27 November 2018, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: Annegret Kramp-Karrenbauer, candidate for the CDU federal presidency, makes a statement after introducing herself to the CDU state parliamentary group in Baden-Württemberg. Kramp-Karrenbauer is, along with Spahn and Merz, a candidate for the federal CDU presidency. Photo: Christoph Schmidt/dpa
Annegret Kramp-Karrenbauer
Fotó: Christoph Schmidt/dpa/ AFP

Merz többséget szerezhet a baden-württembergi és hesseni tartományi küldötteknél is, legalábbis erről írnak a német sajtóban.

A CDU-szimpatizánsok szövetségi szinten leginkább AKK-t választanák, 48 százalékuk rá adná le a voksát, míg Merzre 35, és csupán 2 százalék Spanra.

De nagyon bizonytalan a helyzet, a delegáltak harmada még nem döntötte el, kit választ.

Merkel nem nevezett meg senkit, kit látna szívesen utódaként – többször is elmondta, hogy ezen nem is akar változtatni –, de szinte biztosan ő is AKK-nak örülne a leginkább – egyébként is őt tartják annak, aki leginkább Merkel politikáját folytatná.

(COMBO) This combination of file pictures taken in Berlin created on October 29, 2018 shows Christian Democratic Union (CDU) members: CDU Secretary General Annegret Kramp-Karrenbauer at a party leadership meeting on September 10, 2018; Health Minister Jens Spahn at the weekly cabinet meeting on September 26, 2018 and corporate lawyer Friedrich Merz during a press conference on October 31, 2018. - Angela Merkel faces strong headwinds in her bid to see out her fourth and final term as Germany's chancellor as a long-time nemesis emerged in the race to succeed her as party chief. Kramp-Karrenbauer, Spahn and Merz announced that candidacy, while North Rhine-Westphalia's State Premier and CDU Deputy Chairman Armin Laschet said he won't run for the CDU leadership. (Photo by Odd ANDERSEN and John MACDOUGALL / AFP)
Közülük kerülhet ki Merkel utódja, és nem csak a pártban
Öt héten belül kiderül, ki lesz Angela Merkel pártelnöki utódja. Három jelölt szólhat bele komolyan a versengésbe, és nem kizárt, hogy legkésőbb 2021-re egyikük lesz Németország kancellárja.

Távolodás Merkeltől

Spahn és Merz középről jobbra tolódnának, bár Merz AKK-hoz hasonlóan „behúzott kézifékkel” indította a  belső kampányt, hasonlókat is mondtak az első héten: a merkeli menekültpolitikát is hasonlóan értékelték, Merz a döntést „nagy humanitáris gesztusnak”, a pártfőtitkár pedig alapvetően helyesnek, noha problémákkal terheltnek tartja.

Aztán Merz váltott. Arról beszélt, hogy az uniós jog harmonizációja során megkérdőjeleződött a német menekültügyi törvény, mert a német alkotmányban egyéni alapjog a menedékjog, más országokban viszont nem tartalmazza ezt az alaptörvény. Aztán egy nappal később már visszakozott, mondván, ő sem akarja ezt kivenni az alkotmányból.

Düsseldorfban is beszélt a migrációról, azt mondta, a muszlimoknak muszáj elfogadniuk a német törvényeket.

Német földön nincsen saría jog. Erősebb állami felügyelet szükséges a Korán-iskolákra. Az nem lehetséges, hogy a gyerekeinket az állami iskolákban tanítják, a Korán-iskolákban pedig befolyásolják.

– mondta Merz, aki ugyan nem áll olyan távol Merkeltől menekültügyi kérdésben, mint a magyar kormány, de távolságot akar tőle tartani.

Ahogyan a CDU jelenlegi vezetésével szemben is (ennek elnöke még a hétvégéig Merkel, a főtitkár pedig AKK), ugyanis azzal vádolta meg őket, hogy egy vállvonással elintézték a populista AfD (Alternatíva Németországért) megerősödését.

Kramp-Karrenbauer is próbál távolságot tartani a kancellártól, például továbbra sem helyesli, hogy homoszexuálisok összeházasodhassanak, és azt is elmondta, hogy szerinte a menekültügyben jobban rá kéne világítani a cselekvések hátterére, emellett kitiltaná nemcsak Németországból, hanem a teljes schengeni övezetből azokat a menedékkérőket, akik súlyos bűncselekményeket követtek el.

30 November 2018, Berlin: Friedrich Merz (CDU), former head of the CDU/CSU parliamentary group, speaks to party members at the CDU regional conference in Berlin/Brandenburg. The three most promising candidates for the succession of Chancellor Merkel to the party leadership present themselves to the CDU members. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Friedrich Merz
Fotó: Kay Nietfeld/dpa / AFP

A párttagok most is, de már évek óta sürgetik, hogy nagyobb befolyásuk legyen a CDU működésére, a döntéshozatalra, Merkel alatt ugyanis ez is visszaszorult, a kongresszus is inkább voltak seregszemle, mint a párton belüli viták terepe, ahogy korábban. Emellett a régiós konferenciák második hetében a megszokott témákról volt szó: lakhatás, szociális juttatások, nyugdíj, digitalizáció, a hadsereg jövője, a barnaszén használata, a vége felé pedig az ukrán-orosz konfliktus.

Jövő

Hogy mi lesz a kongresszuson, nehéz megjósolni, olyan ugyanis már 40 éve nem volt, hogy három jelölt is legyen az elnöki tisztség elnyerésére (ráadásul az is lehetséges, hogy valaki a kongresszuson válik jelöltté, ehhez mindössze egy delegált támogatása kell). Az biztos, hogy lökést adott a pártnak az elmúlt hetek intenzív kampánya, ezt mutatja, hogy a regionális konferenciákon 14 ezer ember jelent meg, és csak az utolsó berlinit 20 ezren nézték az interneten. És nemcsak a párttagok, hanem általában a választók is örülnek a kereszténydemokraták háza táján a nyüzsgésnek, valamivel nőtt is a támogatottságuk a közvélemény-kutatások szerint.

Az intenzitás, a lelkesedettség és a feszültség azonban a visszájára is fordulhat. Az valószínűleg nem történik meg, hogy valamelyik jelölt ne fogadná el az eredményt, az viszont előfordulhat, hogy szimpatizánsaik nem törődnek bele a vereségbe. A Süddeutsche Zeitung arról ír: az, hogy Schäuble Merzet támogatja, jel a CDU szétesésére, hiszen Schauble nem csak a Bundestag elnöke, de miniszer is volt Merkel mellett huzamosabb ideig. Most pedig Merkel korábbi ellenfelét támogatja.

Kiemelt kép: dpa / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.