Élő Közélet

Horvát rendőröket fegyverzett le Magyarország

Új nap, régi menekültválság. A legfrissebb hírek.

Három évet kapott egy embercsempész

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt embercsempészés bűntette miatt gyorsított eljárásban a Nagykátai Járásbíróság egy férfit, akinek négy szír migránst találtak az autójában, amikor Tápiószecsőn elfogták – tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője pénteken az MTI-t.

Gyugyi Csilla elmondta, hogy a négy szír állampolgár több embercsempész közreműködésével augusztusban érkezett Magyarországra. Budapesten egy arabul beszélő férfival megállapodtak abban, hogy az fejenként 500 euróért sofőrt szerez számukra, aki Németországba viszi őket. Előlegként összesen 500 eurót adtak át a szervezőnek, ő ebből 400-at továbbított a sofőrnek, mondván: a többit majd a célnál kapja meg.

A szóvivő közlése szerint a férfi vállalta, hogy a határsértőket Németországba viszi, és augusztus 17-én el is indult velük a fővárosi Keleti pályaudvarról, de nem Ausztria felé, hanem Tápiószecső irányába. A településre érő járművet rendőrök akarták megállítani, hogy ellenőrizzék a benne ülőket, ám a sofőr elhajtott, és csak akkor állt meg, amikor a szirénázó rendőrautó utolérte.

A szír utasok nem tudták igazolni magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, ezért a sofőrt a rendőrök embercsempészés alapos gyanúja miatt őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték.

A Nagykátai Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé a vádlottat, megbízójának nyoma veszett. A vádlottat a Nagykátai Járásbíróság három év letöltendő börtönre ítélte és öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától – tette hozzá Gyugyi Csilla.

A magyar-szlovén határon is teljes a káosz

A szlovén hatóságok által a határokon elrendelt ellenőrzések miatt péntek délelőttre torlódás alakult ki az M70-es autóúton Tornyiszentmiklósnál, a várakozási idő mintegy két óra – közölte a rendőrség honlapján a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (ZMRFK).

A tornyiszentmiklósi határátlépési ponton a Szlovénia felé vezető oldalon mintegy három kilométeres a kocsisor, a várakozási idő nagyjából két óra. A ZMRFK arra hívja fel a közlekedők figyelmét, hogy érvényes, személyazonosításra szolgáló okmány, vagyis személyi igazolvány vagy útlevél nélkül senki ne induljon útnak.

A magyar határról inkább visszafordulnak és taxival mennek a menekültek

A magyar határ melletti Pélmonostor (Beli Manastir) városából taxikkal indultak el a menekültek Eszék és Zágráb irányába, írja a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.

Miután a hatóságok úgy döntöttek, hogy a horvát-szerb határ menti Tovarnikból is a Baranyai háromszögben fekvő, a magyar határhoz közeli Pélmonostorra szállítják tovább a menekülteket – akik a horvát-szerb határátkelők lezárása ellenére is folyamatosan érkeznek Horvátországba -, a menekültek egy része mégsem Magyarország felé vette az irányt, hanem taxival indult délre, Eszékre, ahonnét menetrend szerint indulnak járatok a fővárosba, illetve Zágrábba, ahonnét pedig Szlovénia felé mennének tovább.

A lap újságírója a tarifákról is írt. A 35 kilométerre lévő Eszék városáig 40 eurót, míg Zágrábig fejenként 150 eurót kérnek a taxisok. A horvát belügyminisztérium adatai szerint pénteken 8 óráig 13 300 illegális bevándorló lépett Horvátország területére.

Hatalmas a dugó Tompánál

A magyar oldalon 2,5, a szerb oldalon pedig 4 kilométeres kamionsor alakult ki péntek délelőtt a tompai határátkelőnél azt követően, hogy a menekültválság miatt továbbra is zárva tart a Röszke 1 és Röszke 2, illetve az ásotthalmi határátkelő – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Ugyanakkor a személyautóknak csupán néhány percet kell várakozniuk a ki- és belépésre, a forgalomban csupán az okoz fennakadást, hogy a kamionsor miatt egy sávra terelődik a forgalom.

Magyarországot túl sokáig hagyták magára

Magyarországot túl sokáig magára hagyták a menekültválságban az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke szerint. Elmar Brok a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak a röszkei határátkelőnél történtekről azt mondta, sok menekült erőszakosan próbált átjutni a határon. Hozzátette, hogy Magyarországon meghallgatják a Németországból érkező kritikát.

Az Európai Unió túl későn reagált a menekültválságra, és Magyarországot sokáig magára hagyta – mondta a német konzervatív CDU politikusa.
Elmar Brok hangsúlyozta, hogy a válságot csak kialakulásának helyén lehet hatékonyan rendezni, és botrányosnak nevezte, hogy csökkentették a Szíriával szomszédos államokban működő menekülttáborok pénzügyi támogatását.

A válság helyi kezelése mellett az EU-ban most az a legfontosabb, hogy gyorsan fölépítsék a migránsok méltányos elosztását szolgáló kvótarendszert, és biztosítsák az előírásoknak megfelelő regisztrációt – mondta Elmar Brok.

Steffi Lemke, az ellenzéki Zöldek parlamenti (Bundestag) frakciója ügyvezető testületének tagja, aki csütörtökön a Deutschlandfunknak Budapestről telefonon adott nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte a magyar hatóságok fellépését, kiemelte: nem érdemes egymásra mutogatni, budapesti megbeszélésein pedig azt tapasztalta, hogy a magyarok úgy érzik, magukra hagyták őket a menekültválságban.

Európa “túl későn, túl gyengén és rosszul” reagált a válságra, és a migrációs hullám az európai menekültpolitika csődjét eredményezte – mondta a Zöldek politikusa.

Már hat megyében van válsághelyzet

Csongrád és Bács-Kiskun után újabb négy megye, Baranya, Somogy, Zala és Vas megye területére hirdette ki a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány. A péntek reggel nyolc órától hatályos döntés a Magyar Közlönyben jelent meg.

A most közzétett rendelet – hasonlóan a három nappal ezelőttihez – az idegenrendészetért és menekültügyért is felelős belügyminiszter feladatául szabja, hogy haladéktalanul gondoskodjon a rendelet és a válsághelyzettel összefüggő jogszabályi rendelkezések tartalmáról való tájékoztatásról. A tájékoztatást a közszolgálati műsorszolgáltatók, valamint – lehetőség szerint – a körzeti, helyi műsorszolgáltatók és legalább egy országos napilap közreműködésével, a lehető legrövidebb időn belül közzé kell tenni.

Az országos rendőr-főkapitány és a menekültügyi hatóság vezetője a válsághelyzet elrendelését követően legalább 15 naponként közösen tájékoztatja az idegenrendészetért és menekültügyért felelős minisztert a válsághelyzet elrendelését megalapozó feltételek fennállásáról – írja az MTI.

Orbán szerint szervezett támadás volt a röszkei áttörés

De a magyar rendőrök szerb segítség nélkül is megvédték a határt. Mindezt úgy, hogy közben az emberiesség szabályait is betartották.

Szerinte a magyar honvédő, Európát védő, Schengent védő politika működik. Azt is mondta, hogy áradat tart Európa felé, de ha mindenki tenné a dolgát, ez az áradat megfékezhető lenne, ki lehetne szűrni a veszélyt. A röszkei eseményeket a menekültek angol és arab nyelven irányították szerinte, miközben a magyarok fogtak egy azonosított terroristát is.

Orbán szerint Európában öngyilkos liberalizmus épül. A muszlimokkal nincs baja, azt mondja, nem szabad, hogy a mostani események az itt élő muszlim közösségnek ártsanak.

Nem találtak újabb menekülteket Baranyában

A rendőrség az elmúlt éjjel nem talált újonnan érkező határsértőket a magyar-horvát határ Baranya megyei szakaszán. A Baranya megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a honlapján azt közölte, hogy csütörtökön éjfélig 453, magukat főként szír és afgán állampolgárnak valló illegális bevándorlót állítottak elő.

“A külföldiek együttműködtek a rendőrökkel, ellenállást nem tanúsítottak, kényszerítő eszköz alkalmazására nem került sor, személyi sérülés nem történt” – írták. A rendőrség a térségben a szükséges erőkkel és eszközökkel van jelen, fenntartja a közrendet és a közbiztonságot.

Orbán: Már épül a kerítés a horvát határon

Péntekre virradó éjszaka megkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar-horvát határon, a kerítést 41 kilométeren építik ki, és az első védvonal még a nap folyamán el is készül, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

“Ugyanazt az akciót kell végrehajtani, mint amit végrehajtottunk a szerb-magyar határon” – mondta a kormányfő, közölve, hogy több száz rendőrt és katonát vezényeltek a magyar-horvát határhoz. 600 katona már a helyszínen van, a nap folyamán további 500, hétvégéig pedig még másik 700 katona érkezik. Emellett ott van már mintegy 200 rendőr, akikhez pénteken még 100-an, a hétvégén pedig további 500-an csatlakoznak.

A nyugat-balkáni embercsempész-útvonal fennmaradt: Magyarország ugyan meg tudja védeni a magyar-szerb határt, de ez nem szüntette meg a bevándorlóáradat utánpótlását, “azzal kell számolni, hogy Magyarország déli határainál továbbra is elhalad az a hatalmas tömeg, amely korábban Magyarországon keresztül akart Ausztriába jutni” – fejtette ki. A kérdés az – folytatta -, hogy a bevándorlók Horvátországból hogyan folytatják az útjukat. Látható, hogy az egyik ilyen, nem jelentéktelen útvonalat Magyarország felé tervezik, “mi pedig ezt próbáljuk elhárítani” – mondta.

“Nincs olyan homokbucka, vakondtúrás, ami mögé el lehetne bújni úgy, hogy azt remélhetné valaki, hogy törvénytelen módon bejuthat Magyarország területére”

Orbán Viktor szerint “amikor helyzet van, akkor mi délről, sem a szerbektől, sem a horvátoktól, nem számíthatunk segítségre”. Rosszabb hír szerinte, hogy Magyarország Nyugatról sem számíthat segítségre, “onnan sem csitul majd a bennünket kritizáló hang”. Szavai szerint az európai média és politika egy részében a liberalizmus egy olyan válfaja érvényesül, amely “öngyilkos liberalizmus”, mert a saját életformánkat sodorja veszélybe. A miniszterelnök reméli ugyanakkor, hogy Szlovénia komolyan veszi a schengeni határvédelmet.

Orbán Viktor arról is beszélt a rádióinterjúban, hogy a magyar hatóságok már fogtak terroristát. Mint fogalmazott, “tudjuk, kik szervezték a magyar állammal szembeni támadást szerb területről”. Hozzátette, az akciót arab és angol nyelven irányították hangosbemondókból “megszervezett médiaháttérrel”.

A szerdai röszkei eseményeket úgy kommentálta: Szerbia irányából egy felfegyverkezett támadás érte Magyarországot és a határt védő – és az emberiesség szabályait a legteljesebb mértékben figyelembe vevő – magyar rendőröket, amit Szerbia meg sem próbált megakadályozni.

“Mi azt akarjuk bebizonyítani (…), hogy lehet, hogy nagy áradat tart Európa felé, de ha mindenki elvégezné a feladatát, akkor ezt az áradatot meg lehet fékezni, szervezett keretek közé lehet szorítani, és átláthatóvá lehet tenni” – mondta a kormányfő. Utóbbival kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa nem tudja, kiket enged be: nem egyszerűen bevándorlási problémáról van szó, komolyan kell beszélni a veszélyről, a terrorizmusról is.

Orbán Viktor ismét kiállt ugyanakkor a Magyarország élő muszlim közösség tagjai mellett, akik – hangsúlyozta – értékes emberek. Ezzel kapcsolatban kiemelte: vigyázni kell arra, hogy a keresztény Európa melletti magyar nézetek ne öltsenek iszlámellenes köntöst. Magyarország sosem fog iszlámellenes politikát folytatni – jelentette ki.

Az illegális bevándorlás európai kezelésével kapcsolatban azt mondta, ma minden erőt arra kell összpontosítani, hogy az illegális bevándorlás utánpótlását megszüntessék, meg kell szakítani ezt “az üzleti láncolatot”. Első a határok megvédése, ezt követően lehet a már bejöttek elhelyezéséről vitázni – erősítette meg álláspontját.

A miniszterelnök politikai bűncselekménynek nevezte azt a felvetést, hogy pénzkérdéseket – a strukturális források egy részének megvonását – összekötnének a bevándorlás – a kvótarendszer – kérdésével. Az uniós forrásokkal kapcsolatban megismételte azt az álláspontját, hogy “gyarmat lennénk”, ha fennmaradnának a hatalmas különbségek az EU-ban újonnan belépő, korábban kommunista országok és a régi EU-tagállamok között. Európa éppen azért dolgozott ki bizonyos gazdasági mechanizmusokat – magyarázta -, hogy az újonnan belépő országok ne gazdasági gyarmatként létezzenek, hanem részt tudjanak venni a fair versenyben.

Nagyon aggódik Szijjártó a horvátokért

Aggodalmának adott hangot a magyar és a szlovén külügyminiszter amiatt, hogy egyetlen nap alatt összeomlott a horvát bevándorló-ellátási rendszer, és Horvátország a bevándorlók ellátása helyett továbbküldi a migránsokat Szlovéniába és Magyarországra – tájékoztatta péntek reggel a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-t.

Szijjártó Péter és Karl Erjavec telefonon egyeztetett a migrációs helyzetről. A két politikus egyetértett abban, hogy fontos a schengeni határok megvédése.  A kétoldalú egyeztetés a szlovén nemzetbiztonsági tanács péntek délutáni ülése után folytatódik.

Olvasói sztorik