Élő Közélet

Horvát rendőröket fegyverzett le Magyarország

Új nap, régi menekültválság. A legfrissebb hírek.

Balog Zoltán: "A törvényszegést nem lehet befogadással honorálni"

Azokat lehet befogadni, akik erre valóban úgy szorulnak rá, ahogyan azt előírja a nemzetközi jog – mondta az emberi erőforrások minisztere az ATV-nek adott interjújában.

A miniszter arról is beszélt, hogy az elmúlt években több ezer keleti keresztényt fogadtak be.

Ők nem jelentenek veszélyt Magyarországnak, de az ő életük veszélyben volt, ezért “komoly nemzetbiztonsági vizsgálat után” lehetőséget adtak nekik, hogy Magyarországon tartózkodjanak – mondta.

Kijelentette: ki kell vizsgálni, hogy mi történt Röszkén, de bízik benne, hogy “a magyar rendőrség legalább annyira jogszerűen teljesíti ezután is a feladatait, ahogy eddig”.

Horvát rendőröket fegyvereztek le magyarok

Kovács Zoltán sajtótájékoztatóján elmondta, mindenféle egyeztetés nélkül ezer menekült érkezett vonattal Magyarbólyba, 40 horvát rendőr kísérte őket. A horvát rendőrökkel szemben a magyar hatóságok eljártak, a mozdonyvezetőt letartóztatták – derül ki az M1 műsorából.

Kovács Zoltán szerint ezzel a lépéssel Horvátország súlyos határsértést követett el. Az ügyet magyar hatóságok vizsgálják.

Horvátországgal egyébként kiéleződött a viszony: Rogán Antal kilátásba helyezte, hogy Magyarország blokkolni fogja schengeni csatlakozásukat, Szijjártó pedig arra utasította a zágrábi nagykövetet, hogy adjon át demarsot a horvát külügyminisztériumban.

Nagykanizsán teszik vonatra a gyalogló menekülteket

A 10 kilométer hosszú menetet már buszokkal is összeszedik, hogy vonatra ültethessék őket. A nagykanizsai Csengery utcát a rendőrség mindkét irányban, egészen a miklósfai városrészig lezárta. Az illegális bevándorlókat a Csengery utcai vasúti teherperonokhoz állított személyvonathoz tereli egy rendőrsorfal, az első érkezők szó nélkül fel is szálltak a vonatra.

Három autóbusz is érkezett a vasútállomáshoz, ahol azt lehetett hallani, hogy ezeket a buszokat elküldik a többi gyaloglóért. A közeli utcákból nagyon sokan figyelik kíváncsian a történteket, de néhány kiabálón kívül a többség csak érdeklődve nézi az érkezőket és a nagy erőkkel jelen lévő rendőröket.

Tiltakozó jegyzéket adunk Horvátországnak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon egyeztetett Vesna Pusic horvát külügyminiszterrel, magyarázatot kérve arra, hogy Horvátország miért hordja ezrével a regisztrálatlan bevándorlókat a horvát-magyar határra.

A magyar miniszter utasította Magyarország zágrábi nagykövetét, hogy adjon át tiltakozó jegyzéket a horvát külügyminisztériumban, amelyben Magyarország elítéli Horvátországnak “az európai joggal teljes mértékben ellentétes magatartását”.

Ausztria nem kapott hivatalos értesítést a Magyarországról érkező menekültekről

Akár meg is tagadhatnák az érkezők beutazását, amennyiben nem akarnak menedékkérelmet benyújtani Ausztriában – közölte az osztrák belügyminisztérium a Reuters hírügynökség jelentése szerint. Ennek ellenére a hatóságok felkészültek a Magyarországról érkező menekültek fogadására. A számítások szerint nemsokára csaknem 1500 menekült érkezik a magyar-osztrák határ felől. Várhatóan 21 busz érkezik majd.

A szlovén rohamrendőrök megállították a menekülteket a horvát határon

Egy több száz fős csoport a két ország határán fekvő Szutla folyón átvezető, Harmica átkelőhelynél lévő hídon próbáltak bejutni Szlovéniába, amikor feltartóztatták őket. Szlovén aktivisták egy csoportja korábban átlépett a határ horvát oldalára, és ott üdvözölték a menekülteket.

Egyes jelentések mintegy 200 bevándorlóról szóltak, de más értesülések már azt állították, hogy mintegy 500-an akarnak bejutni Szlovéniába. A helyszínen azt kiabálják, hogy “Szlovéniába megyünk!” és “Szabadságot!”, közülük pedig többen gyerekeket visznek a vállukon.

A szlovén hatóságok a következő 24 órában nagyjából ezer bevándorló érkezésére számítanak Horvátországból. Azt közölték, hogy a menedékkérőket beengedik, de azokat visszatoloncolják, akiket illegális bevándorlónak minősítenek.

Megnevezték az német menekültügy új vezetőjét

Frank-Jürgen Weisének kell majd felpörgetni a menedékkérők munkaügyi integrációját. A menekültválságban a német kormány egyik legfőbb törekvése a menekültstátus megszerzésére jó kilátásokkal rendelkező menedékkérők és a menekültek minél gyorsabb munakerő-piaci integrációja, munkába állítása.

Manfred Schmidt csütörtökön mondott le, döntését személyes okokkal indokolta, de bírálatok érték a hivatalt egy augusztus 25-ei Twitter-üzenete miatt, amit a szírek “meghívólevélként” értelmezték, és ez okozta a menekülthullám drámai mértékű erősödését augusztus végén-szeptember elején.

Eltemettek egy menekült kisfiút Debrecenben

Zatoun Ayham tízéves volt, és már betegen született, tüdősorvadása volt. Egy hete lett rosszul út közben. Debrecenbe érve rögtön kórházba szállították. Az apja vele maradt, míg az anyja tovább ment a testvéreivel Németország felé – írja a Vagy.hu.  Az édesapa próbálta megszervezni a gyermek elszállítását, de a ehhez stabilizálni kellett volna a gyermek állapotát. A kisfiú azonban két napja a kórházban életét vesztette.

Menekültek miatt marad el a magyar-horvát félmaraton

A válsághelyzet miatt elmarad szombaton a Barcs-Virovitica félmaraton – közölte a Dráva-parti város önkormányzata péntek este az MTI-vel. Közölték, a két szomszédos országot összekötő Dráva hídon is átvezető versenyre közel félszázan neveztek a határ mindkét oldaláról.

A hagyományos futóverseny – az elsőt még a rendszerváltozás előtt rendezték meg – legutóbb a délszláv háború miatt maradt el, most 24. alkalommal rendezték volna meg. A mezőny a tervek szerint idén Barcsról indult volna.

Rogán: Magyarország visszavág majd Horvátországnak a schengeni csatlakozáskor

Magyarország blokkolni fogja Horvátország schengeni övezethez való csatlakozását – jelentette be a Fidesz frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Horvátország európai uniós tagállamként be akar lépni a schengeni övezetbe, de ha felteszi a kezeit és azt mondja, hogy nem akarja megvédeni a határokat, akkor a magyar kormány azt fogja mondani, amikor a schengeni övezetről születik döntés, hogy erre Horvátország a jelenlegi kormányával és a jelenlegi vezetésével nincsen felkészülve.

Az Európai Unió vezetőivel szemben nekünk megértéssel és türelemmel kell viselkednünk, de minden alkalommal elmondjuk, hogy lényeges kérdésekről kell beszélni. Az uniós csúcson a magyar miniszterelnök fel fogja vetni, hogy előbb a határok megvédéséről gondoskodjunk. El fogja mondani, hogy Magyarország nem lesz gigantikus menekülttábor. Mi nem tudjuk elfogadni, hogy itt európai uniós pénzből egy óriási hotspot létesüljön. Ezeket a határokon kívül kell megalakítani.

Rogán jelezte, hogy Ausztria 48 órán belül az eredeti álláspontjához képest 180 fokos fordulatot hajtott végre. Azt mondták, hogy semmilyen körülmények között nem lesz határellenőrzés. Most már látszik, hogy mindenhol ellenőrzik a határokat.

Már nem vádolják a Röszkén átsodródott külföldi újságírókat

Megszüntette az eljárást a rendőrség azzal a három külföldi újságíróval szemben, akiket a röszkei közúti határátkelőhelyről állítottak elő szerdán. Az újságírók azzal védekeztek, hogy a tömeg sodorta át őket magyar területre, amikor bevándorlók egy csoportja a határt védő rendőrökre támadt.

Ezt az állítást nem tudta a hatóság cáfolni, ezért a Szegedi Rendőrkapitányság bizonyítottság hiányában megszüntette a három külföldi újságíró ellen a határzár tiltott átlépése bűntettének gyanúja miatt indult eljárást – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére.

Tovarnikban rengetegen várnak a hozzánk tartó buszokra

Akár 50 buszra is szükség lehet, hogy a szerb-horvát határnál feltorlódott tömeget el tudják szállítani Magyarország irányába – derült ki az M1 tudósításából, ahol a sötétben lehetett is látni a tömegjeleneteket, ahogyan a horvát rendőrök próbálják sorba terelni a menekülteket.

Ezer menekült is lehet Zalában az úton

Többen angolul azt a kérdést tették fel az út mentén álló helybelieknek, hogy Németország milyen messze van.

A rendőrség az út egyik sávját szinte teljesen elfoglaló hosszú menet élén és a végén is biztosítja a gyaloglókat, de a készenléti rendőrség Surd határától nem messze, Nagykanizsa irányába egy autóbusszal szintén a menekültekre vár. Az illegális bevándorlók túlnyomó többsége fiatal vagy középkorú férfi, de néhány kisgyerek is halad velük.

Már Zalában is vannak menekültmenetek

A somogyi Gyékényesnél menekülteket visznek a regisztrációs pontra, Zalában a menekültek menete elérte Surdot.

Egy nagyobb létszámú, illegális bevándorlókból álló csoporttal szemben intézkednek a rendőrök a gyékényesi határátkelőhely térségében – közölte a rendőrség honlapján a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság péntek este. A bevándorlókat a rendőrök a kijelölt regisztrációs pontokra szállítják. Arról, hogy pontosan hol vannak ezek a regisztrációs pontok, a rendőrség nem adott tájékoztatást.

Időközben a menedékkérők egy csoportja az úton gyalogolva kora este elérte a Zala megyei Surdot, ahol rendőrök biztosítják vonulásukat – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Egyelőre nehéz megbecsülni, hogy hányan lehetnek a Somogy megyei Gyékényes felől Nagykanizsa irányába tartók, de többségében fiatal férfiak, akik egymástól nem túl nagy távolságra haladnak folyamatosan. Több rendőrautó és a rendőrség egyik szállító busza is a helyszínre érkezett.

Az MTI úgy értesült, hogy az illegális bevándorlók valószínűleg a gyékényesi vasúti hídon keresztül jöttek át Horvátországból Magyarországra. Számukat 500-600-ra becsülték.

Az osztrák alkancellár finomít az Orbán-bírálaton

Magyarországnak a menekültügyben tanúsított magatartása vészreakció volt, ugyan túlzottnak tekinthető, de rávilágított a problémára – jelentette ki Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár.

A szociáldemokratákkal közösen kormányzó konzervatív néppárti politikus utalt arra, hogy a szociáldemokrata Werner Faymann kancellár a napokban a Der Spiegelnek nyilatkozva élesen bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Ezzel kapcsolatban az alkancellár arra emlékeztetett, hogy Ausztria és Magyarország viszonya mindig jó volt, és nem kellene hogy egy ilyen nyilatkozat veszélyeztesse a jó kapcsolatokat.

Mitterlehner úgy vélte, Európának nagyjából három-négy hete van, hogy közös menekültstratégiát alkosson, hiszen fogytán az emberek türelme.

Vonaton is beindult a menekültforgalom

A Beremend melletti Magyarbólyon tudósítónk egy horvát és egy magyar szerelvényt látott. A magyar vonat már félig megtelt. Mikor munkatársunk megpróbált beszélgetni az egyik menedékkérővel, a készenléti rendőrök ezt megakadályozták. Az mindenesetre kiderült, hogy voltak köztük olyanok, akik Pakisztánból érkeztek.

Szijjártó kitalálta a menekültválság megoldását

A magyar diplomácia irányítója Belgrádban Ivica Dacic szerb külügy- és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszterrel tárgyalt.

A tárgyalás után Szijjártó Péter elővezette a magyar javaslatokat:

  • Első lehetőségként azt említette, hogy létre kell hozni egy olyan uniós erőt, amely képes megóvni Görögország határait a menekültáradattól, ehhez pedig az kell, hogy Görögország világossá tegye, hány határőrre, katonára, hajóra, helikopterre van szüksége. A magyar kormány ebben támogatja azt, hogy legyen kvóta, és osszák el 28 részre a terheket, hogy meg lehessen óvni a görög határt.
  • A második lehetőségnek azt nevezte, hogy a Törökországban, Jordániában és Libanonban már létező menekülttáborok finanszírozását vegye át az Európai Unió, sőt építsen újakat is, hogy a harcok miatt otthonaik elhagyására kényszerülőknek ne kelljen egész Európáig menekülniük, és a háború lezárulása után hazatérhessenek. A magyar kormány szerint itt is lehetne kvóta, vagy akár az uniós költségvetést is lehetne módosítani.
  • A külgazdasági és külügyminiszter szerint az is megoldási lehetőség lenne, ha az Európai Unió pénzügyi támogatást nyújtana a menekültek tranzitútvonalán fekvő országoknak, Macedóniának és Szerbiának.

Szijjártó Péter szerint a magyar-szerb határon húzott kerítésnek semmi köze Szerbiához, hiszen új határátkelőhely is nyílt a nyáron; az intézkedés célja az volt, hogy Magyarország gátat szabjon az illegális bevándorlásnak. Magyarország célja az, hogy az Európai Unió legnagyobb kihívása ne vezessen a magyar-szerb kapcsolatok romlásához.

Ausztria irányába mennek a magyar buszok

Tudósítónknak Beremenden megerősítette a rendőrség, hogy Ausztria irányába viszik el a menedékkérőket. Ide egyébként még mindig folyamatosan érkeznek az újabb horvát járművek.

Olvasói sztorik