Üzleti tippek

Indokolatlan kifizetések közoktatási nonprofit szervezeteknek

A közoktatási normatív hozzájárulások és támogatások 2007. évi igénybevételénél a nonprofit fenntartói elszámolások 83 százaléka nem volt megbízható, 118 millió forintot indokolatlanul fizettek ki - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatában, amelynek összegzését kedden juttatta el az MTI-hez. Az ÁSZ szerint szükség van a közoktatási törvény vonatkozó rendeletének módosítására.

A számvevők vizsgálatából egyrészt kiderült, hogy a jogszabályoktól eltérő elszámolás miatt a nonprofit szervezetek jogalap nélkül vettek igénybe 197 millió forintot, másrészt egyes szervezetek 79 millió forint további támogatásra voltak jogosultak. Így egyenlegében 118 millió forint indokolatlanul teljesült, amelynek 88 százaléka a szakképzési hozzájáruláshoz és támogatáshoz kapcsolódott.

A vizsgált közoktatási feladatok közül az alapfokú művészetoktatási, a központosított költségvetési támogatások elszámolása minősült megbízhatónak, az összes többi eltérés túllépte a 2 százalékos “lényegességi mértéket”. A közoktatási fenntartói feladatokra vonatkozó törvényi előírások a nonprofit fenntartók felénél teljes körűen megvalósultak; a másik felénél feltárt hiányosságok részben az ellenőrzés által megállapított elszámolási hibákhoz vezettek, részben hatósági ellenőrzés hiányában nem szankcionált mulasztások voltak.

A fenntartói elszámolásokban általános, tipikus hibaként fordult elő az eltérés az előírt csoportok és osztályok szervezésére vonatkozó szabályoktól, a tanügyi dokumentumoktól eltérő létszám-meghatározás, a mutatószám és támogatási összeg számítási hibái. Hiányosan álltak rendelkezésre a gyógypedagógiai ellátáshoz szükséges szakértői bizottságok érvényes szakvéleményei, a nem magyar állampolgár tanulók tartózkodási okmányainak másolatai. Nem tartották be az életkori határokat, a hiányzások dokumentálására és a tanulói jogviszony megszüntetésére vonatkozó szabályokat.

A közoktatási teljesítménymutatón alapuló – 2007. szeptembertől bevezetett – finanszírozás szabályai nem határozták meg az óvodai nevelésnél az 1. és 2-3. nevelési év fogalmát, a teljesítménymutató-számítás szabályait az összevont általános iskolai osztályok esetében, amely a fenntartói elszámolásoknál létszámeltéréseket eredményezett. A teljesítménymutató bevezetését követően a mutatószámok kerekítésének szabályairól a vonatkozó jogszabályok eltérően rendelkeztek, amely szintén hozzájárult a feltárt eltérésekhez.

A közoktatási normatív jogcímek közül az óvodai nevelésnél a 2007. szeptember 1-jétől megváltozott szabályokat figyelmen kívül hagyták, nem vették számba a sajátos nevelési igényű gyermekeket.

A szakképzés területén az ellenőrzött intézményekben oktatott szakmák mindössze 2 százaléka szerepelt a hiány-szakképesítések jegyzékében. A fenntartók ellenőrzésénél megállapított nagymértékű eltérések sajátos okai voltak, hogy nem tartották be a magántanulókra, a második szakképzésre vonatkozó előírásokat – olvasható az összegzésben.

A közoktatási feladatellátás törvényben szabályozott feltételei az intézmények 55 százalékánál érvényesültek teljes körűen. A költségvetési törvényben előírt könyvvizsgálói nyilatkozatot a 40 millió Ft-ot meghaladó normatív hozzájárulásban és támogatásban részesült fenntartók az elszámolásaikhoz beszerezték. A könyvvizsgálók által hitelesített elszámolásoknak csupán a 22 százaléka felelt meg az elszámolások megbízhatósági kritériumának – írták.

A számvevők azt javasolták a kormánynak, hogy módosítsa a közoktatási törvény végrehajtási rendeletét, kezdeményezzen összehangolt hatósági és pénzügyi ellenőrzést a 40 millió forintot meghaladó normatív hozzájárulásban és támogatásban részesülő nem állami, nem helyi önkormányzati, valamint a szakképzést folytató intézményfenntartók körében. Kezdeményezték azt is, hogy a kabinet határozza meg a költségvetési törvényjavaslatban a közoktatási teljesítménymutatón alapuló finanszírozás egyes szabályait. Az oktatási és kulturális miniszter hatáskörében indítványozták az érintett nonprofit fenntartók 2007. évi normatív hozzájárulásának és támogatásának felülvizsgálatát.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.