Üzleti tippek

Sokan buktak itthon is az amerikai kötvényeken

Nemcsak a Citibank kínálja a csődeljárás alatt álló Lehman Brothers (LB) kötvényeit, szinte minden nagyobb itthoni bank exkluzív csomagjában szerepelnek kockázatos tételek. Ezek aránya azonban alacsony és a portfóliókat eleve úgy alakítják ki, hogy mérsékeljék a lehetséges kockázatokat.

A Citibank (Citi) mellett a többi magyarországi pénzintézet is kínált az elmúlt években olyan befektetéseket, amelyek az időközben csődbe ment amerikai pénzintézetek papírjaira épültek. Elsősorban az elit klubokba tartozó, 10-15 millió forint feletti ügyfeleknek ajánlják azokat a portfólió (megosztott csomag) jellegű termékeket, amelyekkel rendszerint nemzetközi cégek és bankok papírjaiba lehet invesztálni. Az ügyfelek általában nem dönthetnek arról, hogy pontosan melyik papírba fektessék a pénzüket, a közvetítő bankok csomagokat ajánlanak.

„A látszat ellenére nem olyan kockázatos a dolog, mert ezeket a portfóliókat eleve úgy alakítják ki, hogy ne csak egy-két szektor papírjai kerüljenek ezekbe a csomagokba, mondjuk a CitiGold-klubtagok részére kínált csomagban a bankpapírok mellett korábban például az informatikai SAP-óriás is szerepelt a listán” – tudta meg az FN a Citi egyik korábbi magyarországi igazgatójától.

A befektetési szakértők egyébként eleve azt tanácsolják a nagyobb tőkével rendelkező magánbefektetőknek, hogy 60-40 százalékban osszák fel a pénzt a gyakorlatilag kockázatmentes bankbetétek, valamint a rizikósabb részvény- és kötvénybefektetések között, jellemzőek a befektetések az állampapírokba is. Az utóbbi napok és hetek eseményei után azonban sajnos már ezek sem tekinthetőek biztosnak (az izlandi példa jól mutatja a külföldi államkötvények instabilitását).

Nincs nagy veszély

Annak ellenére, hogy szinte minden bank közvetít ilyen jellegű termékeket a magyar piacnak is, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai alapján a teljes közvetített részvény- és kötvénytömeg mindössze 1,5 százaléka köthető az amerikai pénzintézetekhez és ennek egytizede azokhoz a bankokhoz és biztosítókhoz, amelyek gondba kerültek, persze ha a válság tovább terjed, ez az arány jelentősen növekedhet.

„Biztonságban van a magyar bankrendszer és a befektetések” – nyugtatott Binder István, a PSZÁF szóvivője, és hozzátette, hogy a magyar és az európai hatóságok folyamatosan figyelik az eseményeket, és ha kell, a kormányokkal együtt beavatkoznak.

Futhatnak a pénzük után az ügyfelek

A Citibank 2004 júniusa és 2008 áprilisa között többféle, forint-, euró- és dolláralapú, 2-6 éves futamidejű, a Lehman Brothers hollandiai leányvállalata által kibocsátott strukturált kötvényt forgalmazott a magyarországi ügyfelek számára, amelyekre a garanciavállaló az LB anyacége volt.

“Szélhámos!” tiltakozók New Yorkban a Lehman-vezér Richard Fuld meghallgatása után

Szeptember 15-én a cég csődvédelmet kért az amerikai hatóságoktól, négy nappal később pedig egy hollandiai bíróság engedélyezte a befektetők kifizetésének felfüggesztését. A csődeljárás egyelőre nem zárult le, ezért egyelőre nem lehet tudni, hogy elveszett-e a betétesek pénze.

A Citibank ugyanis közvetítőként semmilyen felelősséget nem vállal (ez a piaci gyakorlat) ezekért a papírokért. Az ügyfeleket telefonon értesítették még 15-én a fejleményekről, és nemrég egy részletes levelet is küldtek nekik a lehetőségekről, ezt a levelet azonban az FN kérésére nem adta ki a bank, és természetesen azt sem árulták el, hogy pontosan hány embert és mekkora összeggel érint az ügylet.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.