Üzleti tippek

Konferencia a vállalkozások felelősségvállalásáról

A munkaügyi minisztérium idén intenzív párbeszédet kezdeményez a szociális és szakmai partnerekkel, a gazdasági és társadalmi élet szereplőivel a vállalkozások társadalmi felelősségének kiterjesztése és elmélyítése érdekében.

A magyar gazdaság 1997-óta az uniós átlagot meghaladva bővül, így egyre több fórumon kerül szóba a munkavállalás biztonságának követelménye és a stabil munkahelyteremtés. A kormány szeretné támogatni ezeket a törekvéseket, és annak érdekében, hogy elősegítse a foglalkoztatás bővülését, a belépést a munkaerőpiacra, a folyamatos munkát és a hátrányos helyzetű rétegek munkához juttatását, új típusú foglalkoztatáspolitikai eszközöket, támogatási formákat vezetett be 2005. január elejével – mondta Csizmár Gábor munkaügyi miniszter kedden, a vállalkozások társadalmi felelősségéről tartott szakmai konferencián.

A szakminiszter kiemelte: a célzott rétegek a pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, a gyesről, gyedről visszatérők, valamint az ösztöndíjas foglalkoztatottak. Az intézkedések célja a munkaerőpiactól tartósan távol lévők elhelyezésének és a fiatalok tapasztalatszerzésének elősegítése. Ezek összhangban állnak azzal a szándékkal is, hogy a közterhek fokozatosan csökkenjenek, ezen belül pedig a foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékterhek.

A pályakezdő fiatalok, a gyermek gondozásáról, illetve a családtag ápolásáról visszatérők és az ösztöndíjasok munkáltatója alanyi jogon járó járulékkedvezményben részesül. Az ötven év feletti munkanélküliek esetében ez a kedvezmény nem automatikus, hanem az támogatásként, a munkaügyi központok mérlegelését követően ítélhető oda. 

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) már eddig is beépítette a támogatási feltételrendszerébe a társadalmi kohéziót és a befogadó munkaerőpiacot, a szociális párbeszédet, az egész életen át tartó tanulást, a munkahelyi egészséget és biztonságot, valamint az esélyegyenlőséget.

A vállalkozások társadalmi felelősségének felkeltésére és ösztönzésére irányuló elkötelezettségben más minisztériumok is osztoznak, így az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. A környezetpolitika területén pedig a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal is szoros az együttműködés – hangsúlyozta a munkaügyi tárca vezetője.

Az FMM ebben az évben intenzív párbeszédet kezdeményez a szociális és szakmai partnerekkel, a gazdasági és társadalmi élet szereplőivel a vállalkozások társadalmi felelősségének kiterjesztése, elmélyítése érdekében. Saját foglalkoztatáspolitikai és felnőttképzési célkitűzéseiben, munkahelyteremtő törekvéseiben is jelentős szerepet szán – különböző fórumokon keresztül – a felelős vállalkozói magatartás ösztönzésének.

Csizmár Gábor kiemelte, hogy ennek előremozdításában fontos eszköz lehet az anyagi támogatás, az adókedvezmény, valamint a szociális párbeszéd a munkáltatókkal. Az esetleges vállalati szerkezetátalakítások, a beruházások és a munkahelyteremtés támogatására képzéseket és továbbképzéseket segítő eszközöket is működtet a minisztérium.
Elismerések és díjak

Uniós tapasztalatok szerint a felelősségvállalás előremozdításának ugyancsak hasznos eszközei lehetnek azok az elismerések és díjak – Családbarát Munkahely Díj és a Legjobb Munkahelynek járó elismerés -, amelyeket a kormányzat vagy a szakmai szervezetek ítélnek oda.
Michael Lake, az EU volt magyarországi nagykövete szerint a hazai kormány komolyan veszi a társadalmi felelősségvállalás kérdését, amire elsősorban a közvélemény megnyugtatása érdekében van szükség. Ez kimondja, hogy minden cégnek, vállalkozásnak társadalomépítési és környezetvédelmi felelősségvállalása van, amelyben minden polgárnak részt kell vennie.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.