Gazdaság

Tízből nyolc magyar kénytelen magánorvoshoz menni, fizetni, hogy megvizsgálják

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Egyre többen mennek magánorvoshoz, egy kutatás szerint az elmúlt félévben tízből nyolcan vettek igénybe magánegészségügyi szolgáltatást – derült ki az RTL Híradó anyagából. Egy megszólaltatott autószerelő például csak hat hónap múlvára kapott az állami ellátásban CT-időpontot, amikor daganat gyanúja merült fel nála. Úgy vélte, ha ennyit várna, annak komoly kockázata lenne, így magánrendelésre jelentkezett, ahol két napon belül megcsinálták a létfontosságú vizsgálatot, igaz ez 30 ezer forintjába került. Szerencsére mégsem volt daganata, és ez hamar kiderült, szóval megspórolt egy csomó idegeskedést.

A kutatás szerint a legtöbben diagnosztikai- és laborvizsgálatra, bőr- és nőgyógyászati, valamint kardiológiai és urológiai vizsgálatra mentek magánban. A válaszolók harmada 50–100 ezer forintot költött erre fél év alatt, amiben átlag három alkalom volt benne. A riportból az is kiderült, hogy minden szakterületen emelkedik a magánrendelésen résztvevők száma. Van már arra is panasz egyébként, hogy a magánrendelésen sem kapni „azonnalra” időpontot, van hogy ott is heteket, de akár két hónapot is kell várni.

Tavaly az infláció és a reálbércsökkenés ellenére is átlagosan ötödével nőtt a magánegészségügyi szolgáltatók árbevétele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik