Gazdaság

Döntött az alapkamatról az MNB, nincs hová sietni Virág Barnabás szerint

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette – számolt be róla az MTI.

A legutóbbi, áprilisi kamatdöntő ülésen szintén 50 bázispontos monetáris enyhítésről döntött a testület, ez volt az egyetlen döntési opció, a tagok egyhangúlag támogatták a javaslatot.

Az ülést követő háttérbeszélgetésen Virág Barnabás, az MNB alelnöke azt mondta, hogy június végére az alapkamat 6,75-7 % lesz (vagyis 25 vagy 50 bázispontos vágás jöhet júniusban), de nem kívánt az év végi kamatszintre vonatkozóan utalást tenni. Ezt majd a júniusi inflációs jelentés tükrében ismerteti a jegybank.

Azt azonban megjegyezte, hogy

nincs hová sietnünk

ami megerősíti azt a várakozást, hogy kamatvágások lelassulnak a második félévben.

A forint árfolyama nem változott: 385 környékén mozog az euró, a magyar deviza a kamatvágás után sem nem mutatott érdemi reakciót.

A mostani 50 bázispontos döntés gyakorlatilag borítékolható volt – értékelt a mai döntésről Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója.

Szerinte a kamatdöntések izgalmas szakasza a következő hónaptól kezdődik, mert az inflációs fronton és a fejlett piaci jegybankok döntései következtében új impulzusok érik majd a döntéshozókat és a befektetőket. Az infláció bázishatások miatt bekövetkező várható megugrása nehezíti, míg

az EKB esetleges kamatvágása kedvezőbbé teheti a környezetet a magyar jegybank számára.

Mindemellett a júniusi friss Inflációs jelentés is kiemelt figyelmet érdemel majd, ebből ugyanis megtudhatjuk, milyen mértékű és milyen hosszú emelkedésre számít az MNB az inflációs pályában. A befektetői döntések szempontjából a bejövő adatok mellett továbbra is a jegybanki kommunikáció lesz elsődleges. “

Ajánlott videó

Olvasói sztorik