Gazdaság

Ami a gázbeszerzést illeti, nehéz tél állhat előttünk

Lehoczky Péter / MTI
Lehoczky Péter / MTI

A hét eleji uniós tanácskozáson Fatih Birol, a Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője arra hívta fel a tagállami szakminiszterek figyelmét, hogy nem lesz egyszerű az előttünk álló tél több ok miatt, így a gázpiacon „lehetnek problémák, ahogy a betárolási időszak elkezdődik” – árulta el az ülésen személyesen részt vett Steiner Attila a Magyar Energiakereskedők Szövetségének csütörtöki konferenciáján tartott nyitóelőadásában – írta a Portfolio.hu.

Steiner szerint Fatih Birol minapi előadásának az volt az üzenete az Energia Tanács informális ülésén Stockholmban, hogy „a kínai gazdasági fellendülés folyamatban van, és Kína nagyon könnyen el tudja szipkázni azt az LNG-mennyiséget, amire Európának szüksége lenne, így az LNG területén várható szűkösség”. Hozzátette: ez a szűkösség főleg amiatt állhat elő, hogy „az új LNG-kapacitások rekord alacsonyak jelenleg”.

A legutóbbi adatok szerint historikusan nagyon jól áll a magyar gáztárolók feltöltése, ebben elsősorban a meglepően enyhe téli időjárásnak, másodsorban a magas árakból is adódó kényszerű fogyasztáscsökkenésnek volt szerepe. Jelenleg a magyar tárolók együttes töltöttsége 48 százalékos, ami az éves gázfogyasztás 30,5 százalékát jelenti és utóbbi alapján az uniós tagállamokban az egyik legjobban állunk.

Összességében uniós szinten a gáztárolók töltöttsége 61 százalékos, ami sokkal jobb, mint a 10 éves átlag. Ez biztató elvileg azon kilátások kapcsán, hogy mennyire lehet majd „könnyedén” feltölteni a tárolókat az uniós rendelet alapján november 1-re 90 százalékra. De Birol figyelmeztetése így is kellemetlen figyelmeztetésként hathat.

Kiemelt kép: Földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán 2023. február 12-én. Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint február 13-án áll üzembe az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen és a napokban megkezdődik a második kút fúrása is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik