Gazdaság

Úgy tűnik, álommeló lett kölcsönzöttként dolgozni

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A kölcsönzött dolgozók munkavégzését támogató legfontosabb tényezők: bérutalás pontossága, bejelentett munkaviszony, hosszú távú munkalehetőség, az ügyintézés során tapasztalt segítségnyújtás. További érvek: a munkába járás támogatása, szakmai fejlődés lehetősége és „az egyik munka végeztével azonnal kapok másik ajánlatot” opciója. A válaszadók 76 százaléka nem tapasztalt megkülönböztetést kölcsönzött dolgozóként a saját állományhoz képest, tíz százalékuk pedig pozitív megkülönböztetést jelzett. A kutatásban résztvevők 73 százaléka tisztában volt azzal, hogy a kölcsönzöttek ugyanolyan bérben és béren kívüli juttatásban részesülnek, mint a belsős kollégák – mutatott rá szektor kétharmadát lefedő Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége tagszervezetei, és az érdekképviseleti munkájukat támogató több piacvezető cég körében végzett legfrissebb közös kutatása.

„A statisztikai jelentéseket figyelve látjuk, hogy ugyan folyamatosan mozgó bázisú úgy a regisztrált álláskeresők, mint a be nem töltött álláshelyek száma, aki akar, tud dolgozni a munkaerőpiacon, szinte teljes a foglalkoztatás. A kutatás válaszai világosan rámutatnak a munkavállalói prioritásokra. Elsődlegesen a versenyképes bér (alapbér, műszakpótlék, cafeteria), amit az időben, pontos kifizetés követ, és harmadikként a dolgozókról való gondoskodás szerepel. Utóbbi egyre hangsúlyosabb szempont középvezetői szinten, hiszen a munkaerő-megtartás egyik legfőbb eszköze, ki mennyire figyel a hozzájuk tartozókra. A munkaerő-kölcsönző cégeknél folyamatos ez a fókusz – foglalta össze a felmérés tapasztalatait az MMOSZ elnöke, Csizmadia Gábor.

A munkaerő-kölcsönzésen keresztül munkát vállalók 66 százaléka, vagyis kétharmada ajánlotta másnak is, hogy kölcsönzöttként dolgozzon.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik