Gazdaság

A kölcsönzött munkavállók száma visszaugrott a járvány előtti szintre

24.hu
24.hu

A vendéglátás és idegenforgalom kivételével már minden iparágban annyi kölcsönzött munkavállaló dolgozik Magyarországon, mint a koronavírus-járvány kezdetén, számuk januárban ismét elérte a 180 ezret – közölte a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) szerdán az MTI-vel.

Kapcsolódó
„Ha nem tetszik, el lehet menni, hozunk száz ukránt”
Igyekeznek munkaerő-kölcsönzéssel megoldani a munkaerőhiányt, ami miatt rohamtempóban nő a külföldről érkező vendégmunkások száma. Hová vezet ez, és meddig tartható fent a rendszer?

A kölcsönzött munkavállalók száma áprilisban a járvány miatt 120 ezer alá csökkent, júliustól azonban ismét megnőtt az igény irántuk, ezért a szövetség abban bízik, hogy a 2021-ben a kölcsönzött munkaerő foglalkoztatásának volumene a korábbi évek dinamikája szerint tovább emelkedik.

Az MMOSZ az év elején felmérést végzett a tíz legnagyobb munkaerő-kölcsönző cég – Delego Consulting Kft., euJOBS, Humán Centrum, Humánia HRS Group Zrt., Man at Work, Pannon-Work Zrt., Prohuman, Viapan Dologidő , WHC, Work Force – körében, amelyből kiderült, hogy a kereskedelemben 30 százalékkal, a logisztika és raktározás területén pedig ötödével dolgoznak ma többen.

A közleményben Dénes Rajmund Roland, az MMOSZ elnöke kifejtette,

a koronavírus okozta átmeneti visszaesés nem hasonlítható a korábbi évek gazdasági válságához,

miután a válság indulását követő harmadik hónapban már érzékelhető volt a fordulópont. Júliustól fokozatosan, iparági szinten is mérhető arányban emelkedett a kölcsönzött munkavállalók létszáma, amely fél év alatt visszaállt a válság előtti szintre.

A munkanélküliséget nézve már nem ilyen rózsás a helyzet. Novemberben 24 százalékkal többen voltak munkanélküliek, mint egy évvel korábban. A 2020. szeptember-novemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 204 ezer volt, 40 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 4,4 százalékos volt, 0,9 százalékponttal magasabb az előző évinél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik