Gazdaság

PDSZ: az EMMI elvesztette a kapcsolatát a valósággal

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) megdöbbent azon, ahogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma reagált novemer 30-ára tervezett demonstrációjukra. Az érdekvédelmi szervezet szerint a minisztérium teljesen elveszítette kapcsolatát a valósággal. A 2019. november 30-ra tervezett pedagógusdemonstráció kapcsán a következőt állapította meg az EMMI közleményében:

A pedagógus és más szakszervezetek által ma bejelentett tüntetés, ismét az ellenzék és a Soroshálózat politikai céljait, nem a pedagógusokat, pláne nem a gyermekeket szolgálja. Ugyanazok a szakszervezetek készülnek jövő héten tüntetésre, akik eddig is minden ellenzéki és Soroshálózat által szervezett akció mögé beálltak. Most is ezt teszik, a Soros-hálózat háromnapos tüntetéséhez csatlakoznak. (MTI Országos Sajtószolgálat)

A PDSZ felhívja a minisztérium figyelmét arra, hogy a pedagógusok nem íróasztal mellett fogalmazzák untig ismételt kommunikációs paneljeiket kiemelt fizetésért. Nap mint nap az osztálytermekben állnak helyt egy olyan oktatási rendszerben, ahol folytonosan és átgondolatlanul változó jogszabályi és intézményi környezetben dolgoznak, rendszeresen jóval a törvényes munkaidő felett teljesítve, a hasonló végzettségűek jövedelmének nemzetgazdasági átlagától folyamatosan elmaradva. Ezek a körülmények súlyos károkat okoznak a diákoknak is, akikért tanáraik jogos aggodalmat éreznek.

Azért mondják, hogy a kormányt súlyos felelősség terheli, amelyet ideje lenne az egyre inkább kiüresedő kommunikációjuk helyett érdemi cselekvéssel kezelni. Éppen ezért felszólítják a kormányt, hogy a pedagógusok követeléseit mielőbbi teljesítsék.

Aknák a szakképzés átalakításában

A PDSZ újból megerősíti azon véleményét, hogy a szakképzés jelenlegi gyors és kidolgozatlan átalakítása olyan nagy és komplex feladat, amelyet nem, vagy csak súlyos konfliktusok árán lehet rákényszeríteni a rendszerre.

Ennek során számtalan olyan robbanásra kész helyzet állhat elő, amit meg lehetett volna, meg lehetne előzni alaposabb előkészítéssel vagy a törvény visszavonásával. Az átalakítás ily módon tele van olyan „aknákkal”, amelyek közül az első már most robbanás előtti állapotban van, s amely azokat a pedagógusokat sújtja, akik a szakképzésben dolgoznak és már megkezdték minősítési eljárásukat. Jelen információik szerint ezeket a kollégákat komoly anyagi és nem vagyoni hátrány érheti, hiszen közülük sokan befizették a minősítés díját, rengeteg munkát végeztek e tárgyban, mindezt úgy, hogy most azzal kell szembesülniük, hogyha átkerülnek a szakképzési törvény hatálya alá, akkor elveszítik az ebből származó előnyöket. Ráadásul a mai nap, november 25. éjfélig kaptak határidőt arra, hogy nyilatkozzanak, folytatni kívánják-e a minősítési eljárást. Úgy kell ezt a döntést meghozniuk saját sorsukat illetően, hogy nem rendelkeznek pontos információkkal.

Megszavazták: a szakoktatók elveszítik közalkalmazotti státuszukat
Palkovicsék teljesen átalakítják a szakképzési rendszert.

A félreértések elkerülése miatt, a PDSZ jelen nyilatkozatával nem ezt a minősíthetetlenül rossz minősítési rendszert kívánja védeni, hanem azoknak a munkavállalóknak az érdekében emeli fel hangját, akik most joggal becsapva érezhetik magukat.

Kiemelt kép: Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke beszélt a köznevelési törvény elleni tiltakozó demonstráción a Kossuth téren 2019. augusztus 31-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik