Gazdaság nyugdíj

Szakértő: a magyar nyugdíjrendszer középtávon borulni fog

24.hu
24.hu

2017. 11. 14. 14:28

Korábban a témában:

A magyar nyugdíjrendszer 2035 után nem lesz fenntartható – mondta Pandurics Anett a Corvinus Egyetem PhD jelöltje, a Posta Biztosító vezérigazgatója a Pénzügyi Szemlének adott interjúban. A szakértő Szalai Péter szerzőtársával írt egy tanulmányt a lapba, az interjúban ennek részleteiről beszélgettek.

A beszélgetés főbb megállapításai:

  • a nyugdíjkérdés az egész világon probléma
  • a fejlett világban folyamatosan nő a nyugdíjkorhatár, ezt hazánk sem úszhatja meg
  • a jelenlegi magyar rendszer első pillére középtávon nem lesz fenntartható

Pandurics Anett a jegybank statisztikáit idézi, amely szerint a nyugdíjrendszer 2035-ig nem mutat deficitet, utána viszont ugyanúgy fokozatosan eléri majd a 4-4,5 százalékos GDP-arányos hiányt.

Ugyanakkor más statisztikákból (népesség-előreszámítási adatokból) ennél kedvezőtlenebb forgatókönyveket is ki lehet olvasni. Azaz több nyugdíjast kell majd eltartania az aktívaknak, mint amire az MNB számít. Ezen demográfiai okok miatt jelentősen torzulhat a helyettesítési ráta. 2030-ban egy aktív korú emberre 0,41 időskorú jut majd, szemben a jegybank számításaiban szereplő 0,37-es számmal, mondja a szakértő.

Pandurics szerint így 2041-ben a nyugdíjba készülők azzal szembesülhetnek, hogy minden 100 ezer forintnyi utolsó bérük után 30 ezer forintnyi nyugdíj illeti meg őket.

Mindebből azt a következtetést vonja le, hogy:

 

Lényegében csak a korhatár-emelés az, amely hosszabb távon jótékony hatással bír.

Ha mindehhez hozzátesszük, hogy továbbra is rendkívül jelentős arányt képviselnek a járulékfizetők körében a minimálbéresek, akkor – egy újabb kört nyitva – arról kell beszélnünk, hogy az állam alapvető érdeke, hogy erősítse a második, az önkéntes pillért. Anélkül ugyanis elkerülhetetlen az időskori szegénység.

Jelenleg az önkéntes pillérek (önkéntes magánnyugdíjpénztár, nyugdíj-előtakarékossági számla és nyugdíjbiztosítás) azonban vajmi keveset adnak hozzá jelenleg a majdani nyugdíjhoz. Pandurics számításai szerint, ha valaki most, 45 éves korában kezd félretenni 20 ezer forint körüli havi összeget, maximum 30 ezer forinttal emelheti majd a jövő nyugdíjösszegét, ez pedig nem fog érdemi segítséget jelenteni – még a 20 százalékos állami támogatással és egy közepes hozammal számolva sem.

A szakértő mindazonáltal hozzáfűzi: az első pillér fenntartásának számos politikai megoldása lehet, és lesz is.

Így nem ért egyet azokkal, akik „vészmadárkodnak”, vagy arról beszélnek, hogy „nekünk már egyáltalán nem lesz nyugdíjunk”.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.