Pénzügy nyugdíj
Debrecen, 2017. január 7.
Nagy Sándorné halápi õstermelõ tálcás tojást rak az asztalára. Változatlan, a 2016. év végi áron kínálják a tojást a debreceni piacon.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Koldusbot juthat a vidék nyugdíjasainak: 18 ezer forint/hó

24.hu
24.hu

2017. 11. 13. 12:47

Korábban a témában:

Nagy bajban lesznek a vidéki nyugdíjasok. Mostanában érik el a nyugdíjkorhatárt a Ratkó-gyerekek, köztük több százezer őstermelő, közmunkás és napszámos – hívta fel a figyelmet a hvg.hu. És azzal kell szembesülniük, hogy az ellátásuk csak tengődésre lesz elég.

A cikkben megszólaltatták Dudás Zoltán üllői őstermelőt, akinek szintén nagyon szerény a nyugdíja:

Negyvenhárom évet dolgoztam, tavaly 18 ezer forinttal mentem nyugdíjba.

Ami jóval kevesebb még a minimálnyugdíjnál is. A férfi úgy véli, hogy most nagyon sokan járnak hasonló cipőben, hiszen a jelenleg nyilvántartott csaknem 300 ezer őstermelő harmada éri el ezekben az években a nyugdíjkorhatárt.

Hogy valakinek hogyan lehet a minimálnyugdíjnál kevesebb az ellátása, arról ebben a cikkben írtunk:

person, hand, hard cash, coins, loose cash, lose, finger, finances, motion blur, blurred, background blur, white, color image, color photography, photography, horizontal, outputs, money, euro, insecure, hands, background, indoor photo [(c) F1online www.f1online.de, Tel. 069/80069-0, E-Mail:agency@f1online.de ]
Önnek is simán lehet 28 ezer forintnál kevesebb nyugdíja
Nem egy olyan élethelyzet, életút van, ami után még a kötelező legkisebb nyugdíjat sem kell megadni időskorban.

A főként mezőgazdasági térségekben élők az állami gazdaságok és a téeszek felszámolása után cégeket alapítottak vagy őstermelőként próbáltak boldogulni, az egykori traktorosok, állatgondozók meg elszegődtek napszámosnak. Nem kevesen kényszerből tették mindezt.

A férfi kitért arra is, hogy sokan őket, őstermelőket is hibáztatják azért, mert éveken át alacsonyan tartva az árbevételt akarták megúszni az adófizetést. Ő úgy számol, hogy az árbevétel alapján öt év alatt fizethették be azt a járulékot, amelyet egy év alatt kellett volna leróni a vállalkozói minimálbér után. De azt is hozzátette:

Ahhoz, hogy a minimálbéres járulékot be tudjuk fizetni, nagyjából évi 4-5 milliós árbevételt kellene elérni, de ez főleg ma, amikor a 20 évvel ezelőtti árakon vásárolják fel tőlünk a zöldséget, szinte lehetetlen.

Szerinte még a nyugdíj előtti években sem tudtak volna annyit bevételt termelni, amennyiből a mostani bérigényeket kielégíthetnék.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő egy márciusi szegedi konferencián azt mondta, szerinte ha tőkehiánnyal küzd a mezőgazdaság, akkor „nem Mercit és házat kell venni”. A képviselő mind a munkaadókat, mind a munkavállalókat felelősnek nevezte azért, hogy akár évtizedeken át feketén, de legalábbis szürkén dolgoztak, illetve dolgoztattak.

Az őstermelők közül az alacsony nyugdíjakkal szembesülve nem kevesen kénytelenek tovább dolgozni. Hasonlóan kevés időskori ellátásra számíthatnak a volt napszámosok és a közmunkások is.

Szakoly, 2013. március 8.
Vékony Ildikó közmunkás egy V alakban végzõdõ bottal húzza össze a metszés után a földre hullott gallyakat a szakolyi önkormányzat 10 hektáros gyümölcsösében 2013. március 7-én. A háromezer lakosú nyírségi település különbözõ pályázatokon 300 millió forintot nyert közmunkaprogramra, amelybõl 8-12 hónapig tudnak foglalkoztatni háromszázhuszonöt embert az ötszáz foglalkoztatást helyettesítõ támogatásra jogosult munkanélküli közül.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nyugdíjbukta: hideg zuhanyként érheti azokat, akik még aktív korúak
A magyarok veszíthetik a legtöbbet a világon, ha egy időre kiesnek a munkából.

Kiemelt kép: Debrecen, piac. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.