Gazdaság

Tovább lassul a gazdaság a következő fél évben

A következő hónapokban tovább fog romlani a gazdaság helyzete, nehezebb lehet a háztartásoknak, és csökkenhet a vállalkozások teljesítménye is.

Kapcsolódó cikkek

2011 utolsó negyedévében 1,04 volt a Gazdasági Fejlődés Index (GFI) értéke, ami a harmadik negyedéves értékhez képest 0,30-es csökkenést jelent a Policy Agenda felmérése szerint. A háztartások pénzügyi helyzete, a vállalkozói szféra gazdálkodása és a magyar gazdaság monetáris és fiskális helyzete alapján azt látják, hogy a következő hónapokban tovább fog romlani a gazdaság helyzete. Egyelőre ez főként a cégek működésében és a monetáris helyzetben mérhető, de a lakosság pénzügyi nehézségei is nőnek.

Az index csökkenése a gazdasági folyamatok lassulását mutatja és ez alapján összességében kedvezőtlen várakozásokat jelez a következő negyedévre. A magyar gazdaság teljesítménye az elmúlt két évben a világgazdasági válság hatásait is tükrözve jelentősen lassult. Az indexben szereplő gazdasági indikátorok többsége további visszaesést, változatlanul alacsony teljesítményt valószínűsít a következő negyedévekre.

Hullámzó mutatók

A GFI értéke az eltelt két évben negyedévről negyedévre a gazdasági fejlődés hullámzását mutatta. 2010 második negyedévétől év végéig romlott a magyar gazdaság konjunkturális helyzete, majd 2011 év elejétől kissé javult ugyan, de a második negyedévi megtorpanás után a negyedik negyedévben ismét erőteljesen zuhant. Ez egyértelműen jelzi, hogy csökkent a magyar gazdasági és pénzügyi helyzet iránti nemzetközi (és hazai) bizalom.
A 2011. IV. negyedévi csökkenést a vállalkozások pesszimizmusa és a monetáris és fiskális folyamatok kedvezőtlen folyamatai alapozták meg.

Magas marad az alapkamat

A magyar gazdaság monetáris és fiskális helyzetét tükröző mutatók változása –0,29. Ez a csökkenés a megelőző negyedévben is hasonló (-0,24) nagyságrendű volt, és változatlanul a magyar monetáris és fiskális politika további nehéz helyzetét jelzi. 2012 első hónapjaiban várhatóan komoly nehézségekkel küzd majd a magyarországi pénzügyi szektor, kiemelkedően magas marad az alapkamat és a magyar fizetőeszköz árfolyama igen hektikus lesz továbbra is .

A készpénz és az azonnal készpénzként használható betétek állománya 2012. utolsó negyedévében is folyamatosan nőtt. Emelkedő adósságszolgálatunk teljesítését az áru- és szolgáltatásdeviza exportja egyre kevésbé tudja ellensúlyozni. A tervezett áfabefizetések (a II. negyedévet leszámítva) az év folyamán alig teljesültek, a IV. negyedévi lényegében stagnáló helyzet a következő hónapokra is várható lassulást jelez.

Tovább romlik a háztartások pénzügyi helyzete

A háztartások anyagi helyzet az elmúlt másfél évben folyamatosan egyre rosszabb, 2011. utolsó negyedévében is –0,1 a részindex csökkenése. Lassan ugyan, de egyértelműen romlik a vagyoni helyzet, a reálkereset az év második-harmadik negyedévében mért enyhe stagnálás, majd visszaesés után év végén is csak kissé javult. Meghatározó mértékben magas a fiatalok munkanélkülisége: a 2010. évi folyamatos növekedés és a 2011-es első háromnegyedévi lényegi stagnálás után újra kissé emelkedik.

Gondban a cégek is – exportban a remény

A vállalkozói szféra gazdálkodásának negyedéves indexei erőteljes hullámzást mutatnak, változása 2011. negyedik negyedévében –0,59. Ez megerősíti a Policy Agenda KKV bizalmi indexe során mért állapotot. A megelőző harmadik negyedévi kis javulást, rövid optimizmust most megint a jövőre vonatkozó pesszimizmus uralja. Az exportpiaci konjunktúra kedvező várakozásai mellett még az ipari termelés változatlan szintű fennmaradását lehet elfogadhatónak ítélni. Viszont a közvetlen tőkebefektetések visszaesése és a vállalati hitelállomány csökkenő szintje újra a vállalkozások erőteljes, visszaesését jelzik 2012 elejére.

Az index alakulása megerősíti a felmérést készítők korábbi makrogazdasági prognózisát, mely szerint 2012-ben a magyar GDP mintegy 2 százalékkal csökkenhet. Ennek oka, hogy a hazai és külső kereslet nagymértékben visszaesik, a gazdaság élénkítése (feltehetően az IMF-EU hitel eredményeként) csak a harmadik-negyedik negyedévtől hozhat pozitív változást a gazdasági teljesítményekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik