Gazdaság

Negatív megfigyelés alatt az OTP Bank

A Standard & Poor's közölte, a magyar államadósság visszaminősítése esetén rontaná a pénzintézet besorolásait.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard & Poor’s kedden Londonban bejelentette, hogy negatív kihatású megfigyelés alá vette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank besorolásait. Tette ezt azután, hogy a hétvégén hasonló vizsgálatot jelentett be a magyar szuverén adósosztályzatokra is.

A negatív felülvizsgálat az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank hosszú és rövidtávú, “BBB mínusz/A-3″ osztályzataira vonatkozik. A hitelminősítő szerint a felügyeleti szervek meggyengülése és bizonyos bevételi oldali költségvetési döntések miatt „kiszámíthatatlanabbá” vált magyarországi gazdaságpolitikai környezetnek hátrányos hatása lesz a gazdasági növekedésre és a kormányzati pénzügyekre.

Az OTP és az OTP Jelzálogbank besorolásai azonosak Magyarország szuverén adósosztályzataival, és ha a magyar államadós-besorolásokat az S&P visszaminősítené, ahhoz hasonló mértékben rontaná az OTP és érdekeltsége osztályzatait is – áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő – a Fitch Ratings, a Standard & Poor’s és a Moody’s Investors Service – egyaránt a befektetési ajánlású osztályzati sáv legalsó szintjén, “BBB mínusz”, illetve a Moody’s osztályzati módszertanában ugyanennek megfelelő “Baa3” hosszú távú osztályzattal tartja nyilván Magyarországot mint államadóst.

A magyar besorolásokra a Moody’s és a Fitch Ratings negatív kilátást tart érvényben. A Standard & Poor’s által szombat hajnalban bejelentett negatív megfigyelés a hitelminősítői gyakorlat alapján a negatív kilátásnál erősebb utalás a leminősítés lehetőségére.

Ha a három hitelminősítő valamelyike rontaná a magyar államadósság osztályzatát, azzal Magyarország befektetésre már nem ajánlott besorolási kategóriába kerülne át az adott cégnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik