Gazdaság

2000 milliárd dolláros hibán alapszik a leminősítés

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer tevékenységére nem lesz hatással a Standard and Poors leminősítése.

Az Obama-kormányzat nyilvánvaló megdöbbenéssel és bizonyos mértékű haraggal reagált arra, hogy a hitelminősítő az elemzésében talált kétezer milliárd (kétbillió) dolláros hiba dacára a leminősítés mellett döntött. “Magáért beszél az az ítélet, amely egy kétbilliós hibán alapul” – mondta a pénzügyminisztérium egyik szóvivője.

A Fed képviselője közölte, hogy az S and P döntése nem gyakorol hatást sem a hitelintézeteknek kiadandó kölcsönökre, sem a nyíltpiaci tevékenységre. Ugyanez vonatkozik az amerikai kormány kezességvállalásával kibocsátott vagy megerősített kincstári kötvényekre és más értékpapírokra.

Az S and P és a pénzügyminisztérium péntek esti tárgyalásain a hitelminősítő azt akarta, hogy négyezer milliárd dolláros kiigazítást hajtson végre a kormány a következő költségvetéseken, az adósságlimit megemelését lehetővé tévő kongresszusi megállapodás részeként. A hosszú politikai küzdelem után az utolsó pillanatban, a múlt hét végén megkötött egyezség értelmében a következő tíz év során 2100 milliárd dollárral csökkentik a költségvetési hiányt.

A Fehér Ház hivatalosan még nem nyilatkozott, de Dan Pfeiffer, Barack Obama elnök kommunikációs igazgatója jelezte a csapásirányt – ez pedig a republikánus párti politikusok hibáztatása -, amikor a Twitteren közzétett üzenetében úgy fogalmazott, hogy “ez nem azért történt, mert egy földrengésben összedőltek gyáraink vagy pestis sújtaná munkásainkat. Ez a kongresszus volt. Különösen a kongresszusbeli republikánusok”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik