Gazdaság

Elképzelhető a különadók módosítása

A nemzetgazdasági tárca nem zárja ki a lehetőséget.

Az ágazati különadókat vizsgáló uniós eljárások egyike sem jelent kockázatot az adóból várt bevételekre a Nemzetgazdaság Minisztérium szerint, a tárca ugyanakkor nem zárja ki, hogy az eljárások egyes szakaszaiban “olyan elemek merülnek fel, amelyek szükségessé teszik az ágazati különadótörvény korrekcióját” – áll a tárcának az MTI birtokába került háttéranyagában.

A tájékoztatót, amelyet a minisztérium az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottságának állított össze, a testület hétfői ülésén tudomásul vette. A minisztérium azt is megjegyzi: az esetleges módosítási szabályokat úgy kell bevezetni, hogy az a tervezett bevételi célokat ne érintse.

Emlékeztetnek rá: az egyes ágazatokat terhelő különadó uniós joggal való összeegyeztethetőségével kapcsolatban három eljárás indult. Az elsőt, a telekommunikációs szektorral kapcsolatos, úgynevezett pilot eljárást a bizottság lezárta, a magyar kormány álláspontját ennek keretében nem fogadta el. Döntés még nem született arról, hogy indul-e Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárás, vagy sem.

2010. december 2-án kelt levelében a Bizottság Verseny Főigazgatósága egy hozzá beérkezett panaszt juttatott el a magyar kormányhoz. Ebben sérelmezik az ágazati különadó kiskereskedelmi tevékenységet érintő rendelkezéseit, mivel azokat diszkriminatívnak tartják. Kifejtik: a külföldi tulajdonban álló integrált kereskedelmi áruházláncoknak a magyar tulajdonban álló franchise rendszer keretein belül működő adóalanyokhoz képest magasabb adófizetési kötelezettsége áll elő.

A magyar álláspontot kifejtő válaszlevelet a magyar kormány 2011. január 31-én megküldte a Bizottság Verseny Főigazgatósága számára. Erre az anyagra a bizottság részéről még nem érkezett reakció – írja az NGM.

A harmadik eljárás az Európai Bizottság Adó Főigazgatósága megkeresésére indult. A bizottság az ügyet feltehetően a Verseny Főigazgatóság által már megküldött, előző pontban említett panasz alapján indította meg. Levelében a bizottság konkrét kérdéseket tett fel az ágazati különadó bevezetésének körülményeiről.

A válasz kidolgozása jelenleg folyamatban van, Magyarország 2011. március 17-éig köteles álláspontjáról tájékoztatni a bizottságot. A tárca álláspontja szerint a megkeresésben említett diszkriminációs “vádak” ez esetben is jól cáfolhatók – áll a tájékoztatóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik