Gazdaság

Óriásit buktak a megadóztatott bankok

Csupán ötödannyi adózott eredményt értek el a hazai pénzintézetek, mint tavaly. Százmilliárdos a veszteség.

A részvénytársasági formában működő hazai pénzintézeti szektor 38 milliárd forint adózott eredményt ért el 2010-ben, az előző évi 209 milliárdnak kevesebb mint 20 százalékát – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján szerdán közzétett előzetes adatokból. A bankszektor 2008-ban még 237 milliárd forint adózott eredményt mutatott ki.

A képet befolyásolja a banki különadó, mivel 2010-ben a teljes bankszektor csaknem 200 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe, amelyből az előző kormány által kivetett különadó 13 milliárd forintot jelentett.

A PSZÁF adataiból kiderül, hogy 58 milliárd forint adózás előtti, illetve a 38 milliárdos tavalyi adózott eredmény a jelentősebb profitot termelő OTP Banktól, K&H Banktól, Budapest Banktól és az FHB-tól ered, a több pénzintézetnél kisebb-nagyobb veszteségek képződtek.

A banki különadótól megkímélt szövetkezeti pénzintézeteknél kisebb mértékű az eredménycsökkenés. Ebben a szektorban 2008-ban 10,2 milliárd, 2009-ben 7,3 milliárd, tavaly 6,8 milliárd forint adózott eredmény képződött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik