Gazdaság

Hideg csend fogadja Simor javaslatát

admin
admin

2009. 10. 08. 06:30

Kettős kamatszint van a magyar gazdaságban: a magánszemélyek döntő többsége és a cégek jelentős hányada is devizában adósodott el forint helyett, mert a devizaalapú kölcsönök jóval olcsóbbak voltak az elmúlt években, mint a forintalapúak. Ez pedig – ebben teljes az egyetértés Magyarországon – nem jó: a gazdaságpolitika formálói a hazai kamatszintet befolyásolni tudják, a külföldi alapkamatokra viszont nincs hatásuk; ez tehetetlenséget és bizonytalanságot jelent a hazai bankrendszer, így az egész gazdaság számára.

Illusztráció: Rédley Tamás

Illusztráció: Rédley Tamás

Miért csak most korlátoznák?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már a kezdetekkor sem lelkesedett a devizaalapú hitelezésért, szakértői azt javasolták, hogy a PSZÁF tilthasson be hitelkonstrukciókat. A jegybanki aggályokat az igazságügyi tárca alkotmányellenesnek ítélte és elutasította – idézte fel a jegybanknak a devizaalapú hitelezés ellen indított első akcióját még május végén Simor András MNB-elnök egy Figyelő által rendezett .

A tiltás után a jegybank és a PSZÁF több közleményben is felhívta az adósok és a hitelezők figyelmét is a devizaalapú hitelnyújtás veszélyeire, hasztalan.

Az MNB a bankokat önkorlátozásra kérte, tavasz óta erről folytak a tárgyalások, de eredmény nélkül – derül ki Simor közrádiónak adott interjújából, így a jegybank most elérkezettnek látta az időt, hogy állami szabályozást kezdeményezzen az ügyben.

Mit akar a jegybank?

A jegybank javaslata szerint havi nettó 250 ezer forintos jövedelemig a háztartási hiteleknél a törlesztés jövedelemarány-maximuma forinthitelnél 30, eurónál 23, egyéb devizánál 15 százalék lenne; az arányok nagyobb fizetésnél emelkednének. A jelzáloghitelek értéke forintkölcsönöknél 70 százalék, eurónál 54, egyéb devizában felvett hitel esetén pedig 35 százalék lenne. Az MNB javaslata szerint autóhitelt legfeljebb öt évre lehetne felvenni. Még több számot, a jegybank pontos javaslatát a megfelelő jövedelemkategóriákkal együtt itt találhatja meg.

A film honlapja

->

Miért kell?

Javaslata indoklásában az MNB meg sem próbálja egyesével győzködni a bankokat a hitelezés korlátozásának szükségességéről. Azt írják, hogy hitelnyújtáskor a pénzintézetek saját üzletpolitikájukat követik, és nem is lehetnek tekintettel a tevékenységükből származó, rendszerszintű kockázatokra, amelyet – többek között – az MNB-nek kell kordában tartania.

Emlékeztetnek: tavaly a felvett lakossági hitelek 80 százaléka devizaalapú volt, így most a háztartási hitelek GDP-hez viszonyított 40 százalékos arányán belül a kölcsönök 60 százaléka svájcifrank-alapú. A forint gyengülése pedig nemcsak a háztartások fizetőképességét és megélhetését veszélyezteti, hanem jelentősen megnöveli az ország sérülékenységét és a magyar államadósság finanszírozásának költségeit is.

A Magyar Bankszövetség még nem kapta meg írásos formában a jegybank javaslatát, így hivatalos álláspontja sincs még arról – mondta az FN.hu-nak Müller János, a szövetség vezető tanácsadója. Az egyeztetési folyamat elakadt, javaslatainkra, észrevételeinkre az MNB nem válaszolt, ezért abban bízunk, hogy a Pénzügyminisztériumban lesznek még tárgyalási fordulók az MNB jogszabálytervezetéről. A központi bank javaslatára a pénzügyi tárca se reagált még: ők sem kapták meg a tervezetet.

MNB: csak kicsit fájna

Ha az MNB által most javasolt szabályozás már 2004-ben működött volna, 25 százalékkal kevesebb hitelt vettünk volna fel, ami 0,3 százalékos GDP-csökkenést, de egy jóval egészségesebb szerkezetű növekedést eredményezett volna – mondta a jegybankelnök a Kossuth rádió 180 perc című adásának. Most az új szabályok bevezetése 0,2 százalékkal fogná vissza a GDP-t, viszont alacsonyabb forintkamatot és kisebb deficitet jelentene.

Simor szerint a szigorítás növelné a forinthitelek iránti keresletet, és a bankok a forintalapú hitelezésben versenyeznének egymással; ráadásul a szabályozás kiszámíthatóvá tenné a piacot és a bankrendszer egészét – ami végső soron az ő érdekük is.

A válság nyomán a devizahitel-állomány növekedése lelassult, teret nyertek a forinthitelek, ezért a korlátok mostani bevezetése nem gyakorolna jelentős hatást a bankrendszerre – vélte az MNB elnöke.

Külföldön működik

A jegybank javaslata beleillik a nemzetközi trendbe, amelyet az Európai Bizottság tőkemegfelelési irányelvet módosító javaslata és több jegybankár nyilatkozata fémjelez. Szeptember végén például Ewald Novotny, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja, az osztrák jegybank vezetője a külföldi deviza alapon nyújtott hitelezés szabályozását sürgette – nyilván nem minden érdek nélkül, mivel az osztrák bankok térségünkben élen járnak ebben a műfajban. Hasonlóan nyilatkozott Jean Claude Trichet, az EKB elnöke, aki szerint ki kell vizsgálni a jelenségben rejlő kockázatokat.

Számos országban, többek között Hollandiában, Horvátországban, Romániában és Görögországban korlátozzák jogi eszközökkel a lakosság eladósodását – tudtuk meg a jegybank sajtóirodájától. A jelzáloghitel maximális összege hazai devizában felvett kölcsön esetén 70 százalék – ez szerepel az MNB mostani javaslatában. Romániában és Görögországban például 30-40 százalék között maximálták a háztartási hitelek törlesztőrészletét, vannak országok, ahol a havi jövedelem 3,5-6-szorosát lehet háztartási hitelként felvenni – mondott konkrét példákat az MNB sajtóirodája.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.