Gazdaság

Motorblokkoló mikrohullám

Repülőgépeken vagy kórházakban általában tilos a mobiltelefonok használata, mivel az e készülékek által keltett mikrohullámok képesek megzavarni az elektronikus berendezések működését.

Az amerikai Eureka Aerospace ebből a jelenségből indult ki, amikor olyan mikrohullámú rendszer fejlesztésébe fogott, amellyel akár a száguldó gépkocsik motorját is le lehet állítani.


Motorblokkoló mikrohullám 1

Az amerikai védelmi minisztérium már korábban is kísérletezett hasonló eszközökkel, ám azok túlságosan nagyra sikerültek: a megfelelő méretű akkumulátorok, a generátor valamint a speciálisan erre a feladatra tervezett antennák akkorák voltak, hogy méretük kizárta a hordozhatóságot. Így ilyen megoldást legfeljebb egy-egy stratégiai fontosságú létesítmény közelébe érdemes telepíteni. Az Eureka azonban ehhez képest alaposan lekicsinyítette saját rendszerét, annyira, hogy azt akár egy gépkocsira is felszerelhetik. Az autós üldözések így hamar véget érhetnek: a másodperc mindössze kétezred részéig tartó, óriási teljesítményű – 10 kilowattos – impulzusokkal így már 15 méteres távolságból is megállíthatják a kiszemelt járművet. Ez a sugárzás egyébként az autó vezetőjét, vagy a nyaláb útjába kerülő személy szervezetét nem károsítja.

Érdekes, hogy mivel a legtöbb mai autó jókora mennyiségű szigetelőanyagot- festéket és műanyagot – tartalmaz, a karosszéria helyett érdemes a nyalábbal az autó meglévő elektromos rendszerével kapcsolatban álló szerkezetekre, például a lámpákra, az antennára, vagy a fűtött szélvédőre célozni, a túlenergia így mindenképp eléri a motort irányító csipeket.

A Los Angeles-i rendőrség bevonásával végzett tesztek eredményei alapján egyébként felmerült, hogy a pontosabb célzás érdekében érdemes vörös színű lézersugárral láthatóvá tenni a mikrohullámú nyalábot. A fejlesztők terve továbbá, hogy az eszközt 20-30 kilósnál is könnyebb, egy közepes méretű plazmaképernyőhöz hasonló kivitelben is elkészítsék, amelyet helikopterekre szerelnének fel. Ezzel akár 200 méterről is blokkolhatják a kiszemelt autókat – ilyen tudású eszközt várhatóan két éven belül mutatnak be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik