Gazdaság

Önkormányzók

A versenyszférából átvett cégvezetési technikának köszönhetően nyerhetett az önkormányzati társaság a kis- és középvállalati kategóriában.

Minden új dolgozónak egy rettenetes illatú, „EVAT-zöld” színű italt kell meginnia az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő (EVAT) Rt. évente megrendezett céges napján. A beavatási szertartásnál használt lötty receptje titkos, csak annyit lehet tudni, hogy állítólag a kiwitől nyeri el különleges színét. A visszajelzések alapján a dolgozók mindenesetre szeretik a rendezvényt, a kezdeti zöld élményeket minden bizonnyal feledtetik a főzőverseny estére elkészülő remekei. Legutóbb a halászlevek arattak nagy sikert, amit annak rendje és módja szerint mindenki céges pólóban kanalazott be.

A hangulat hétköznap is meglepően családias az önkormányzati társaságnál, Barcziné Mihály Erzsébet ügyvezető igazgatót például mindenki következetesen csak Erzsikének szólítja. Még a távfűtő művek központjának marcona külsejű dolgozói is széles vigyorral fogadják délben – pedig reggel egy rajtaütésszerű munkaügyi ellenőrzést vezetve már járt ott a főnökasszony.


Önkormányzók 1

Barcziné Mihály Erzsébet. Informális légkört honosított meg.

RADIKÁLIS VÁLTÁS. „Önkormányzati feladatokat látunk el, de a cég működése sokkal inkább a versenyszférában kialakultakhoz hasonlít” – ad magyarázatot az ügyvezető igazgató arra, miért alkalmaznak a magánszektorban bevált hr elemeket. A munkahelyi közösségépítés (karácsonyi, húsvéti családos rendezvények, ajándékok, farsangok) mellett például a lehetőségekhez képest jól működő cafeteria rendszert is ki tudtak alakítani. A munkatársak, az állami-önkormányzati szektorban talán kissé szokatlan módon, részt vesznek a vállalati juttatások rendszerének alakításában, hogy az mindig az igényeikhez legjobban közelítő szolgáltatásokból álljon. „Több dolgozói értekezletet is tartunk évente, ahol kertelés nélkül ismertetjük a vállalat helyzetét és a vezetés stratégiáját” – mondja az ügyvezető, aki szerint az alkalmazottak nagyon jól fogadták, hogy beleszólhatnak az irányításba, mert korábban ez egyáltalán nem volt jellemző.

Valószínű, hogy a céget az elmúlt öt évben véghezvitt radikális változtatások juttatták a dolgozói elégedettséget vizsgáló felmérés élére. A társaság 2000-ben minden bizonnyal esélytelen lett volna, hiszen a 220 fős létszámot akkoriban rövid idő alatt 90-re csökkentették. Barcziné Mihály Erzsébet szerint azonban a racionalizálást végigvivők mára egy összetartó, egységes csapattá kovácsolódtak össze. Ez, és a változtatások keretében kialakított „nyitott ajtók politikája” vezetett a családias hangulathoz. „Van hivatalos fogadóórám, de ez csak formalitás, mert ide mindig mindenki beugorhat, és be is ugrik, ha kérdése van” – mondja az ügyvezető. Ezzel szemben a formális munkaértekezletek számát és időtartamát minimálisra csökkentették, amit szintén jól fogadtak az alkalmazottak.

KISZERVEZÉS. Az EVAT Rt. az egykori Egri Ingatlankezelő és Lakásberuházó Vállalat jogutódja; a távhőszolgáltatást azért „csapták hozzá” a tevékenységi köréhez, mert az így fűtött lakások jórészt a tulajdonában voltak. Ma 4600 lakásban és további 600 lakásnak megfelelő közületi ügyfélnél biztosítják a fűtést, ezen kívül 1300 bérlőnek adják ki az egri önkormányzat üzleti ingatlanjait. Kis túlzással állítható, hogy a cég az egri önkormányzat outsourcing társasága. Hozzá tartozik ugyanis – a vagyonkezelés és a távhő mellett – a parkolás, a rágcsálóirtás, az uszodát és a strandot üzemeltető vállalat, a hibaelhárítással és karbantartással foglalkozó, és a városfejlesztési társaság is. Ezek könyvelését és irodai háttértevékenységét hozzájuk szervezték ki, csökkentve a városi társaságok fajlagos költségeit.

Az önkormányzati szolgáltatások árára az EVAT Rt. csak javaslatot tesz, de a városatyáknak rá kell bólintaniuk. A cégnek legfeljebb 8 százalékos profitrátát enged meg a helyi rendelet, ám igazi sikernek számít, hogy egyáltalán engednek nyereséget. A társaság néhány szolgáltatással a versenypiacon is megméreti magát; az innen származó nyereséggel együtt a tavalyi profit így 100 millió forint felett volt. Ezt aztán igyekeznek városi feladatokra fordítani. Amikor például meghallották, hogy egy neves helyi gyűjtő nem talált helyet az antik fegyverkollekciójának, és már Diósgyőrrel tárgyal az ügyben, közbeléptek, és egy romos régi ingatlant felújítva történeti tárházat alapítottak az Egri vár alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik