Gazdaság

Génmódosítás

Érdeklődéssel olvastam cikküket a génmódosított növényekről (Kukoricáznak, Figyelő, 2005/40. szám), amelyhez – a Monsanto cég képviselőjeként – szeretnék néhány észrevételt tenni:

•Nem igaz, hogy nem kaptak vetőmagot a hazai kutatók. Többeknek is biztosítottunk 3 éven át vetőmagot vagy terményt. Hogy ez a folyamat megszakadt, az nemcsak a mi hibánk.

•Az amerikai nagykövetség nem készít „környezettanulmányokat” a Monsanto számára. Biztosan meglepődnek egy ilyen feltételezésen.

•A Monsanto nem folytat offenzív lobbi­ak­ci­ót a jogszabályalkotás körül. Tudomásom szerint a versenytársaink sem. A nemzetközi tapasztalatokat viszont igyekeztünk megosztani az érdekeltekkel. Egyébként az elkészült tervezet az egyik legszigorúbb a gazdák számára egész Európában.

•A MON 810 elnevezésű genetikailag módosított (GM) kukoricát az Egyesült Államok 1997-ben engedélyezte, az EU 1998-ban; Spanyolországban azóta is gond nélkül termesztik.

•Nem lobbizunk keményen az agrártárcánál. Aki hetente bejár oda, az nem a Monsanto. Éppen, hogy mi vagyunk, akik megpróbálunk megértően, türelmesen állni a dolgokhoz, szemben a cikk által említett környezetvédő szervezettel.

•Spanyolország tavasszal nem tőlünk, hanem a módosított kukoricát termesztő Argentínából vásárolt kukoricát, mert az olcsóbb volt.

•A kukoricamoly valóban nem a legfontosabb kártevő Magyarországon, de egyes évjáratokban komoly kárt okoz. Ugyanakkor a kukorica penészesedését válthatja ki akkor is, amikor gyenge a kártétel. A mikotoxin-mentességnek egyre nagyobb jelentősége lesz a takarmánybiztonság szempontjából. Az Európában előállított takarmány kétharmada GM-jelölt a szója miatt, így Magyarország piaci pozícióját nem befolyásolná lényegesen a GM-kukorica termesztése.

•A szarvasi és a mezőtúri telep a magyar piacon meghatározó jelentőségű két multinacionális vállalat tulajdona. Mindkettő érdekelt a GM-kukorica termesztésében. Nem azért telepítették ide a vetőmag-előállítást, mert GM-mentesek vagyunk, hanem a jól képzett szakembergárda és az alacsonyabb önköltség miatt. Ugyanilyen okok miatt termeljük mi is Magyarországon a vetőmagot.

•A kukoricának nincsenek vad rokonai Európában, így génszökésről nem lehet szó.

•A keveredést jól szabályozza az unió. A spanyol termesztési tapasztalatok szerint a 0,9 százalék gond nélkül tartható a kukoricában, maximum 25 méteres izolációval. Nincs külön határérték a biotermékekre az Európai Unióban. A 0 százalék csak a biotermesztők elhatározása. Az ipar tiszteletben tartja a biotermesztők érdekeit és hajlandó nagyobb izolációs távolságot is elfogadni a békesség érdekében még akkor is, ha ezt szakmai okok nem indokolják.

CZEPÓ MIHÁLY,
a Monsanto engedélyezési vezetője

*

Cikkünk lényegi állításait továbbra is fenntartjuk. A szerk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik