Gazdaság

Hozamprémium az állampapíroknál

MIÉRT FIZET TÖBBET? A hozamprémium egy befektetési eszköznek egy másik eszközhöz képest kínált magasabb megtérülését fejezi ki. A magasabb megtérülés lehetősége természetesen magasabb kockázati szinttel párosul. Állampapírok esetén a hozamprémium két ország fizetőképességét hasonlítja össze, különböző devizanemek esetén pedig az árfolyamkockázatot is beárazzák. Az államkötvényeket a nagy hitelminősítő intézetek különböző kategóriákba sorolják, ezen minősítések szoros összefüggésben állnak az elvárt hozamprémium mértékével.

A KOCKÁZAT ÁRA. A hozamprémiumot különböző futamidejű állampapírokra értelmezhetjük, a hosszabb lejáratúaknak azonban kitüntetett szerepük van. A hozamprémium alakulása jól kifejezi a kockázatok változását, de azt is, hogy ezeket a rizikókat a piac miként árazza.

FELEZŐDÉS. Az utóbbi időszakban globálisan is megfigyelhető volt, hogy a befektetők alulárazták a kockázatokat. Részben ennek következménye lehetett, hogy a hozamprémium a magyar 10 éves állampapíroknál az év elején mért szint felére esett az eurókötvényekhez képest. Míg a prémium januárban 500 bázispont felett mozgott (ennyivel volt magasabb egy 10 éves magyar forint-államkötvény hozama egy euró-államkötvényhez képest), addig ez szeptember közepére alig 250-re szűkült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik