Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Hosszban bízva

Komoly visszatartó erőt a gazdaság hazai állapota a magas energiaárakkal együtt járó gyorsabb infláció ellenére sem jelenthet az év vége felé közeledve a nagybefektetők szemében – véli az IE-New York Broker Rt. részvényelemzője. Bónis Miklós várakozásai szerint nem szükséges ahhoz sok kedvező hír, hogy hosszú idő után ismét nekilóduljanak a részvényárfolyamok, így a javasolt portfólióban 60 százalékos súllyal szerepelnek a részvények. Emellett szól, hogy a Moody’s végre javította hitelbesorolásunkat, a harmadik negyedéves vállalati eredmények viszont nem nyugtatták meg a részvénytulajdonosokat.

Az elemző számításai szerint a Molnak a gázüzletágon elszenvedett vesztesége 2001-ben, 60-85 milliárd forint közé tehető. Bónis a BUX-ban elfoglalt helyzetéhez képest kissé alulsúlyozta a papírt a portfólióban, mert a Mol vásárlása még ma sem mentes a kockázatoktól. A legnagyobb arányban az OTP került a kiválasztott részvények közé, mert amennyiben a vezető magyar pénzintézet 40 milliárd forintnál olcsóbban jut a Postabankhoz, akkor a piac ezt feltehetően honorálni fogja. Ráadásul az OTP a likviditás, a vállalati fundametumok, valamint a vezetés szempontjából is megfelel a befektetők elvárásainak. A hasonló adottságú Richter növekedési potenciálja ugyancsak kiváló. A Mol mellett a Matáv is a BUX-beli nagy súlya miatt került bele a portfólióba, ám az elemző e papír esetén is megjegyzi, hogy megítélése nagymértékben romlott: a korábban várt eredménynövekedési dinamika megtört, sőt.

A piaci szakértő szerint a portfólióba kívánkozik a NABI, valamint a Démász is. Ez utóbbi azért kitűnő vétel, mert a piac kiugró osztalékhozamot vár, ilyen címen jövő május környékén 1200-1400 forint kifizetése valószínűsíthető, így a papír portfólióba választásával (ha nem is nő addig az árfolyam) 10 százalékos osztalékhozam tehető zsebre. A NABI-papírok a cég innovatív és befektetőbarát politikája miatt kedveltek. –

bonis_miklos_ganc.bmp”,2.07292,2.09375>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik