Gazdaság

OTP BANK – A nevető második?

Miután a befektetők számára kellemetlen kormányzati lépések nyomán a Mol és a gyógyszergyártó társaságok megítélésén az elmúlt hetekben komoly csorba esett, s a BorsodChem TVK-vásárlási akciója sem aratott osztatlan sikert, gyakorlatilag két igazán jelentős papír maradhat a külföldi befektetők kegyeiben a nyár hátralévő részében. Várhatóan csupán a Matáv, illetve az OTP részvénye lesz reflektorfényben a pesti parketten, legalábbis a külföldiek által kedvelt blue chipek közül. Feltéve persze, ha a részvénypiacon újra feléled a mostanság igen lanyha vásárlási kedv.

A többmilliárdos veszteséget okozó Hajdú-BÉT “kiruccanást” az elemzők szerint mára gyakorlatilag megemésztette a piac (Figyelő, 2000/20. szám), így legfeljebb további rossz hírek tántoríthatnák el a vásárlókat az OTP-papíroktól. Ilyenek azonban egyelőre nincsenek: a csoport továbbra is őrzi vezető helyét a hazai bankszektorban. A pár nappal korábban közzétett IAS szerinti eredményadatok is erről tanúskodnak: a tavalyi adózott nyereség 30,71 milliárd forint volt, egymilliárddal több, mint a magyar számviteli elvek szerint kimutatott nyereség. Igaz ugyanakkor, hogy a csökkenő kamatszint miatt a kamatmarzsok is szűkültek.

Rövid, néhány hónapos időtávon az idei eredményvárakozásokkal számolt, 11-et alig meghaladó P/E-érték (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) teszi vonzóvá a részvényt, valamint az a fejlemény, hogy a múlt héten a ConCorde, illetve a Societé Générale értékpapírcégek elemzői egyaránt vételi minősítést adtak az OTP-re. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik