Élet-Stílus

Húsz éven át nem kapott feladatot, csak fizetést: beperelte munkáltatóját egy francia nő

Beperelte munkáltatóját, az Orange telekommunikációs vállalatot egy francia nő, mert húsz éven át nem kapott semmilyen feladatot, csak a fizetését. Azt mondja úgy érzi magát, mintha száműzték volna a társadalomból.

Azt hinnék, Laurence Van Wassenhove, aki húsz éven át kapott úgy fizetést, hogy nem kellett érte dolgoznia, sokak álmát élte. Ám a kétgyermekes francia anya azt mondja, kitaszítottnak érzi magát, amit nagyon nehéz elviselni – írja a francia La Dépêche című lapra hivatkozva a The Sun brit bulvárlap.

A HR-asszisztens képesítéssel rendelkező Van Wassenhove 1993-ban kezdett el dolgozni a France-Télécom távközlési cégnél. Egészségügyi problémáira tekintettel titkárnői pozíciót kapott.

Van Wassenhove-nak epilepsziája és hemiplégiája, vagyis féloldali bénulása van, az egyik gyermeke pedig autista. A nő azt mondja, a fenti okok miatt mindig anyagi gondokkal küzdött, többször fenyegették kilakoltatással.

Amikor az Orange 2000-ben felvásárolta a France-Télécomot, Van Wassenhove a cégnél maradt, majd 2002-ben áthelyezését kérte egy másik régióba. Két évvel később az Orange foglalkozás-egészségügyi jelentést készített a nőről, ami alapján a cég arra jutott, hogy nincs olyan munkakör, amit fel tudna ajánlani neki. Először folyamatos készenlétbe helyezték Van Wassenhove-t, aztán betegszabadságra küldték, végül azt ajánlották neki, hogy vonuljon nyugdíjba, a nő azonban dolgozni akart.

Teltek az évek és Van Wassenhove még mindig az Orange alkalmazottja volt, minden hónapban átutalták neki a teljes fizetését, de semmilyen feladatot nem kapott. A nő azt mondja, mellőzötnek, kitaszítottnak érezte magát, ezért egyre súlyosbodó depresszió alakult ki nála. Úgy gondolja, a munkáltatója azt szerette volna elérni, hogy ő mondjon fel.

Van Wassenhove 2015-ben panaszt tett a helyzete miatt a kormánynál és a diszkrimináció elleni küzdelem főhatóságánál. Az Orange-hoz kirendeltek egy mediátort, de érdemi változás nem történt.

„A fogyatékkal élő emberek számára a munkahely jelenti az elismerést, a társas kapcsolatokat, az érzést, hogy helyük van a társadalomban” – mondja David Nabet-Martin, a nő ügyvédje, aki biztos benne, hogy ügyfelét a kitaszítottság érzése döntötte depresszióba.

Otthon ülni, nem dolgozni és fizetést kapni nem kiváltság, hanem teher, amit nagyon nehéz cipelni

– mondja Van Wassenhove.

Az üggyel kapcsolatban az Orange közölte, a cég mindent megtett azért, hogy a lehető legjobb feltételeket biztosítsa Van Wassenhove-nak. Kidolgoztak számára egy tervet arra, hogy visszatérhessen a munkához, de az nem valósulhatott meg, mert Van Wassenhove rendszeresen betegszabadságon van.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik