Élet-Stílus

„Lehet, hogy fehér vagyok, de hülye nem” – mondta Joe Biden a fekete történelem hónapját ünneplő rendezvényen

Drew Angerer / Getty Images
Drew Angerer / Getty Images

Kissé kellemetlenre sikerült Joe Biden legutóbbi nyilvános felszólalása. Az Egyesült Államok elnöke volt a házigazdája a Fehér Házban tartott fogadásnak, melyen a fekete történelem hónapját köszöntötték az egybegyűltek. Az Independent beszámolója szerint a 80 éves elnök az este egy pontján mikrofont ragadott, hogy a megjelenteket köszöntse. A látszólag elég jó hangulatú rendezvényen Biden is próbálta lazára venni a figurát, ennek a következménye lett az a mondat, ami aztán nagy felháborodást okozott, főleg republikánus körökben.

Biden a beszéde egy pontján ugyanis azt mondta:

Lehet, hogy fehér vagyok, de nem vagyok hülye.

Az elszóláson nagyot derült a hallgatóság, a közvélemény ugyanakkor már nem fogadta ilyen kitörően a viccet. A Twittert azóta elárasztották a republikánusok (politikusok és szavazók egyaránt) posztjai, melyben számon kérik Bident a tiszteletlenségéért.

Az Independent emlékeztet, hogy Bidennek nem ez volt az első kellemeltlen elszólása hasonló témában, 2019-ben például, amikor egy többségében ázsiai és latino közösségekből álló iowai körzetbe ment kampányolni, egy ponton azt mondta, „a szegény gyerekek éppolyan tehetségesek, mint a fehér gyerekek”.

Mindezekkel együtt a némileg kellemetlenre sikerült vicc mellett Biden hétfői beszéde tartalmazott komoly gondolatokat is. A fekete történelem jelentőségével kapcsolatban azt mondta, a történelem az, ami számít, vele együtt a fekete történelem is.

Nem dönthetünk úgy, hogy csak azt tanuljuk meg, amit tudni akarunk. Azt tanuljuk meg, amit tudnunk kell. Mindent meg kell tanulnunk, a jót, a rosszat, az igazságot, és azt, hogy kik vagyunk nemzetként. Ezt teszik a nagy nemzetek

– mondta az Egyesült Államok elnöke, elismerést kiváltva a hallgatóságból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik