Élet-Stílus

Egy nyitott házasság a bizalom legmagasabb szintjét is jelentheti

A nyitott házasságokról, nyitott kapcsolatokról sokaknak van markáns véleményük, azt azonban kevesen látják, hogy milyen nehézségekkel néznek szembe azok, akik a poliamor életmódot választják. Általában a szexpartnerek számára koncentrálunk ebben a kérdéskörben, esetleg a szabad szerelemre, pedig elég sok munka van abban, hogy párhuzamosan több kapcsolatot is fenntartson valaki.

A Nyerő páros című műsorban Járai Kíra és Járai Máté az egész ország előtt bevállalta, hogy elmondják, 21 éves házasságukat nyitottan élik, mindketten beengednek másokat érzelmileg és testileg is a kapcsolatukba. Barátságból lett szerelem az övék, és egyetlen egy dolgot mindketten biztosan tudnak: együtt akarnak élni egymással.

A műsorban többen is kérdezgették őket erről, majd elhangzott az a mondat, ami a 24.hu Facebook-oldalán is visszaköszönt a kommenteknél: a szeretők szívják meg a végén, hiszen többet sohasem remélhetnek egyiküktől sem. Azt is olvasni a kommentek közt, hogy ezek szerint ők ketten úgy boldogok együtt, hogy mindketten másokkal boldogok, illetve, hogy ha ilyen a házasság, akkor már az nem is a szó eredeti értelmében vett házasság. Véleménye, de leginkább ellenvéleménye mindenkinek van, azonban érdemes megnézni a nyitott kapcsolatokat kicsit más szempontból, mielőtt az alapján ítélkeznénk, hogy szimpatikus-e számunkra ez az életforma vagy sem.

„A férjem kedvese vigyázott a gyerekünkre, amíg mi színházban voltunk”
A poliamoria nem való ám mindenkinek, derült ki egy kerekasztalbeszélgetésen, ahova szakértőnk is ellátogatott.

A poliamoria nem szexuális irányultság, hanem párkapcsolati irányultság, ami azt jelenti, hogy élhetnek ilyen kapcsolatban hetero-, bi- és homoszexuális emberek kis. Általában azért lehet vonzó sokaknak a nyitott kapcsolat lehetősége, mert több emberrel is lehet szexuális életet élni, szerelemben, szenvedélyben lenni. Elsőre. Aztán az egész valami másról kezd el szólni, leginkább akörül a kérdés körül forog a vonzónak tűnő lehetőség, hogy erős-e annyira a kötelék, hogy elbírja ezeket az érzelmeket. Azok a párok, akik úgy döntenek, hogy megnyitják a házasságukat, kapcsolatukat mások felé is, nagyon biztosak a partnerségükben, a kettejük közti kapcsolat erősségében. Ezzel együtt nyitottak arra is, hogy személyesen fejlődjenek a külső kapcsolatok által, hiszen sokféle emberrel fognak találkozni és ismerkedni, óhatatlan, hogy ezek az érzelmi kötelékek ne hagyjanak nyomot egy emberben.

A személyes szabadság terének növelése, a szexualitás felfedezése olyan környezetben, ahol nincs ítélkezés, megerősítheti a házasság vagy a hosszú távú párkapcsolat érzelmeit. De ennek az a feltétele, hogy konszenzusos legyen és őszinteségen alapuljon.

Tévedés azt hinni, hogy a nyitott házasság akár a Járai házaspárnak is könnyen megy, hiszen minél több ember van az életünkben, annál bonyolultabbá válhatnak a mindennapok, főleg a logisztika. Rengeteg kommunikációt, alkut igényel akár csak a randik szervezése, és azoknál a pároknál, ahol gyerekek is születtek a fő kapcsolatban, még nehezebb lehet megoldani a mindennapokat. Ráadásul biztos, hogy a külső kapcsolatok sem zökkenőmentesek, ott is vannak viták, veszekedések, egyet nem értések, tehát a mondás, hogy nem minden arany ami fénylik, a poliamor életvitelre különösen igaz.

Nemcsak a kommunikáció és a napi praktikus együttműködés, időbeosztás azok a területek, amik aggodalomra adhatnak okot. Van, hogy a poliamor kapcsolatokban élők belső vívódásaikkal néznek szembe. A féltékenység például olyan tényező, amit nem lehet és nem is szabad kizárni a nyitott házasságokból. Az elhagyástól való félelem, a bűntudat, a külső kapcsolatokban megélt szakítások komoly érzelmi hullámvölgyeket okozhatnak.

A féltékenység megnyilvánulhat harag, bántás formájában, és ebben meg kell különböztetni az irracionális és racionális féltékenységi formákat. A kettőt úgy lehet megkülönböztetni egymástól, hogy a racionális abban segít, hogy egy kicsit javítson a kapcsolaton, az irracionális féltékenység pedig rombol, kisajátításról, birtoklásról szól, ami igen furcsa magatartásokban nyilvánulhat meg. Nemcsak a fő kapcsolatban, házasságban jelenhet meg a féltékenység, hanem a külső kapcsolatokban is, és ez akár olyan mértékben is rombolhat, hogy szükség lehet szakember segítségére.

Bárki, akinek megfordul a fejében, hogy talán jó lenne nyitott házasságban élni, előbb vagy utóbb eljut ezekhez a kérdésekhez, és szeretne válaszokat találni. Csak akkor működhet hosszú távon a nyitott házasság, ha megvannak a közös szabályok a fő kapcsolatban, amik minden részletre kiterjednek és amiben mindketten egyformán beleegyeznek. Úgy nem fog működni, ha csak az egyik fél szeretné, és rá akarja erőltetni a partnerére a dolgot. A szabályokat is így érdemes megalkotni, és bármennyire is nem kényelmes, fontos kitérni arra is, hogy például hogyan védekezzenek a külső kapcsolatokban, milyen szexuális viselkedés megengedett, az érzelmeknek mekkora teret szeretnének adni.

A Járai házaspár elmondásuk szerint a külső kapcsolatokat nemcsak testileg éli meg, hanem érzelmileg is, ami egyet jelent azzal, hogy mindketten megbíznak a másikban, a legmagasabb fokon. Egyúttal azt is jelenti, hogy mindketten nyitottak az újdonságokra, és mindketten képesek arra, hogy több ember változó igényeit, szükségleteit kielégítsék. Éppen ezért is fontos leszögezni, hogy a nyitott kapcsolat nem való mindenkinek, azok például, akik szorongóbbak, akik nehezen építenek társas kapcsolatokat, akik biztonsági játékosok inkább, bele se menjenek ilyesmibe.

Párkapcsolati és szexuális tanácsadással foglalkozó szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik