Élet-Stílus

Amikor valakinek már a frizurájáról tudod, hogy pattogni fog a vevőszolgálaton

Amerikában az 50-es, 60-as években élte népszerűsége csúcsát a Karen keresztnév, amit pejoratívvá válása miatt az emberek ma már csak elvétve adnak a gyerekeiknek. Oltásellenesség, balhégenerálás, fehér felsőbbrendűség – bemutatjuk a Karen-jelenséget.

Ki az a „Karen”?

Karent a legjobban úgy lehetne leírni, hogy ő az a személy, aki legtöbbször a szolgáltató szektorban dolgozókkal szemben bunkó, és a legkisebb kellemetlenség esetén is azonnal a főnökükkel akar beszélni, de más helyzetekben is szeret fontoskodni: azt hiszi, hogy a világ körülötte forog, ha pedig valamit nem ér el, akkor kisgyerekekhez hasonló módon hisztizésbe és műsírásba kezd.

Utóbbira jó példa egy friss eset, ami a New York-i Central Parkban történt: a park Ramble névre hallgató szakaszán Amy Cooper póráz nélkül sétáltatta a kutyáját – annak ellenére, hogy számos felirat és kép jelzi, hogy azon a területen mindenkinek kötelező pórázon fognia a kutyáját. Ezt egy színes bőrű férfi teljesen normális hangnemben szóvá is tette, a nő pedig (akit az internet rögtön elnevezett Karennek) tárcsázta a segélyhívót, hogy egyre idegesebben, majd végül sikítva elmondja, hogy fenyegeti őt egy fekete férfi.

A helyzet három dolog miatt problémás:

  1. Az elmúlt hetek amerikai történéseiből látszik, hogy 2020-ban is mennyire másodrangúként kezelik a színes bőrű embereket Amerikában. George Floydnak elég volt hamis pénzzel fizetnie, hogy egy rendőr addig térdeljen a nyakán, amíg meg nem fulladt – ha pedig nincs videófelvétel (ahogy a Central Parkban történi esetről is van szerencsére), akkor egyrészt az emberek nem is szereznek tudomást róla, másrészt az elszenvedő vagy hozzátartozója nem tudja bizonytani, hogy miként is történt az eset, és a rendőri túlkapásoknál szokásos narratívával ellentétben nem provokált a színes bőrű fél.
  2. A nőt olyan dologra kérték, amit más rajta kívül betart.
  3. A felvételen látható nő a fontoskodásával és a felesleges drámájával fontos időt vett el a diszpécsertől és azoktól is, akik valós vészhelyzetben voltak abban a pillanatban.

A Karen név/jelző egyébként rendkívül megosztó. A CNN arról ír, egyesek szerint szexista, mások viszont úgy gondolják, a köztudatba épüléssel tökéletesen rávilágít arra a mindennapi rasszizmusra, ami a fehér, középosztálybeli, középkorú nők egy csoportjára jellemző Amerikában.

Honnan indult a karenezés?

Meg kell jegyezni, hogy nemcsak a Karen nevet használják ennek az embertípusnak a leírására, a Becky, Susan és férfiban a Chad is szinonimaként szolgál. A CNN André Brockot, a Georgia Tech kutatási intézmény munkatársát, kutatót kérdezte a jelenség eredetéről. Brock szerint az egész a szórakoztatóiparból került át a köztudatba:

Dane Cook komikus már 2005-ben is használta Karent mint egy vicc fő alanyát – a baráti társaságnak azt a tagját, akit igazából senki se kedvel.

De ott van egy sokkal korábbi példa is: Sir Mix-A-Lot 1992-es Baby Got Back című számának bevezetőjében van egy rész, ahol egy fekete nőt inzultálnak az alábbi sorokkal: „Te jó ég, Becky, nézd már a fenekét, mekkora. Úgy néz ki, mint azoknak a rappereknek a barátnői”. És ha már Becky, kinek ne jutna eszébe Beyoncé 2016-os Lemonade albuma, amiben Jay-Z félrelépéséről énekel, és arra buzdítja férjét, inkább szaladjon Beckyhez, akinek egyébként „szép a haja”. (Egyébként Beckyről az album után pár hónappal kiderült, hogy nem egy konkrét személyről van szó, Beyoncé ezzel a névvel a foglalt pasik mellett ólálkodó csajokra gondolt.) 2018-ban aztán ismét felpörgött a Becky név, ezúttal kiegészítve: BBQ Beckynek nevezték el ugyanis a nőt, aki rendőrt hívott egy csapatnyi fekete emberre, amiért azok egy közparkban grilleztek.

Brock azt mondja, a fekete közösségekben már régóta külön nevek vannak azokra a fehér emberekre, akik szeretnének valami felett irányítást szerezni, de igazából semmilyen hatalmunk nincs – ilyen volt például a rabszolgatartás idején a Miss Ann.

A neveken kívül változás még, hogy a szakértő főleg fekete emberekkel kapcsolatos hivatkozásokat említ, de 2020-ban minden felesleges fontoskodásért és felháborodásért jár a Karen név.

Az összekötő kapocs

A CNN az utónévstatisztikára hivatkozva azt írja, hogy a Karen (ami egyébként a dán Katherinéből származik) az 1951 és 1968 közötti szűk két évtizedben élte népszerűségének csúcsát, tehát a viselői többsége mostanra elmúlt ötvenéves, de még nincs hetven, azaz nagy a közös metszetük a baby boomerekkel. A legfrissebb, 2018-as adatok alapján a 635. lett csupán a leggyakrabban adott utónevek listáján.

A Karen az a név, amit soha többé senki nem ad a gyerekének.

Ez az erős állítás már Lisa Nakamurától származik, aki a Michigani Egyetem digitális tanulmányi intézetének igazgatója.

A Karenek közös jellemzője, hogy együttérzést akarnak kicsikarni azzal, hogy valamilyen kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, holott igazából arról akarják elterelni a figyelmet, hogy valami rosszat csináltak és valaki szólt amiatt, hogy rosszat csináltak.

Nem ennyire erős, de szintén kapocs, hogy több gyerekük is van, nem ritkán oltásellenesek, nem hisznek a tudománynak és hasonló a hajviseletük: a legtöbb, Karen-jelenséggel kapcsolatos mémen ugyanis olyan nők láthatóak, akiknek szőkére melírozott, hátul felnyírt, elöl pedig kicsit hosszabb, kettéválasztott frizurája van. Utóbbi elég jó táptalajt adott a mémeknek.

A mémlexikonként működő KnowYourMeme oldal szerint a „Beszélni akarok a főnökével”-frizurát ezzel a megjegyzéssel először 2014-ben posztolták az internetre (akkor még nem kötötték össze a Karen névvel). A hajviseletre a legjobb példa a 2000-es évek közepén futó, hat évadot megélő reality, Jon, Kate és 8 gyerek névadó főszereplője, Kate Gosselin, aki a kiemelt képünkön is szerepel.

A következő galériában egy maréknyi Karen-mémet talál – ha nem tud angolul, a képaláírásban segítünk.

Galéria
Amikor Karen beszélni akar a menedzserrel, viszont a menedzser szintén egy Karen.

A mémeknek elég nagy löketet adott az a Reddit-altopik, aminek több mint 640 ezer tagja van és ahova a többi között videókat töltenek fel, amin egy Karen típusú ember Karenként viselkedik. A FuckYouKarent egy 17 éves felhasználó, Karmacop97 készítette két évvel ezelőtt viccből.

Karen elválik a férjétől, magával viszi a gyerekeket, elhisz minden áltudományos hírt, amit a neten olvas, nem hisz az oltások hatásosságában, a laposföldben viszont igen, MLM-ezik, rendszeresen posztol Facebookra inspirációs idézeteket

foglalta össze a srác a Voxnak, majd hozzátette: a topikot egy hasonló nevű felhasználóról nevezte el, aki megosztotta a saját történetét feleségéről, aki egy tipikus Karen. Szerinte az elnevezés nem szexista, ugyanis az altopikba posztoló felhasználok nem általánosan a nőkre, hanem a nők egy bizonyos csoportjára hívja fel a figyelmet – ráadásul a fotókon és videókon többször szerepelt már férfi is (akit a legtöbbször Kyle-nak neveznek el).

Bár a jelenség tényleg rávilágít egy teljesen felesleges, fontoskodó és sokszor megalázó viselkedésre, David Dennis újságíró arra is felhívta a figyelmet, hogy például azzal, hogy a Central Parkban hisztiző Amy Coopert Karennek hívjuk, anonimitást biztosítunk neki. És hogy kik járnak a legrosszabbul? Azok a Karenek, akiknek semmi közük a fent részletezett viselkedéshez, és elszenvedői a név pejoratívvá válásának – ami miatt azon is elgondolkodtak már, hogy nevet változtatnak.

Kiemelt kép: Michael Bezjian/Getty Images, Grafika: 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik