Élet-Stílus

Mit együnk a meccshez: angol kolbász vagy német perec

A vasárnap nagy kérdése, hogy Anglia vagy Németország. Az fn.hu mindkét csapat rajongóinak kínál pár finom falatot, amit a meccshez megéri elkészíteni.

Bár szinte minden országban van egy nemzeti kolbászféleségük, az egyik legjobb otthon elkészíthető receptet a világ egyik legjobb séfjétől, Heston Blumenthaltól találtuk, aki ráadásul egy cikkben azt is elárulta, hogy édesapja Dél Afrikában nőtt fel, így megjelenik a vébének otthont nyújtó ország ízvilága is. A receptet némileg azért egyszerűsítettük.

A britek a kolbászt tradicionálisan krumplipürével fogyasztanak, amelyhez gyakran hagymalekvárt is tálalnak a tányérra. A kolbászkészítés ugyan némiképp macerás, de megéri, mert tudjuk, hogy csak az kerülhet bele, amit mi beletöltünk.

Hozzávalók

1 kg sertéscomb, 50 dkg zsírszalonna, só, bors, szegfűbors, citromhéj, 5-6 szelet vékony kenyér, 50 dkg zsemlemorzsa, 1 l víz, 1 teáskanál szerecsendió lereszelve, fél teáskanál őrölt gyömbér, 2 teáskanál arany szirup, 2 teáskanál só, 2,5 méter tisztított disznóbél

A húst ledaráljuk, vagy késsel alaposan összevagdossuk. Aprítógépbe tesszük, és hozzáadjuk az összes fűszert. Ha a dél afrikai ízeket is szeretnénk megjeleníteni, akkor adjunk hozzá koriandert is. Blumenthal szerint a kolbászkészítésnél az egyik kulcskérdés, hogy a húsnak és az összetevőknek mindig 10 fok alatt kell maradnia, mit végig konyhai hőmérővel ellenőrizhetünk, és ha kell tegyük vissza a hűtőbe. Arra is figyelni kell, hogy a hús rostjainak elvágásakor hő termelődik. Így ha krémesre aprítottuk a masszát, akkor tegyük hűvösre, amíg elkészítjük a kenyérlevet, ami a séf szerint nagyon finom ízt ad a kolbásznak.

Tegyünk egy tálba 5-6 szelet száraz pirítóst, majd öntsük le 1 liter forró vízzel és tegyük félre hűlni egy órát. Ezután csavarjuk ki a kenyérdarabokból a vizet egy másik tálba és az így kapott kenyérlevet sűrítjük a zsemlemorzsával. Ezt a krémet hozzáadjuk a húsos masszához és alaposan összekeverjük. A kolbászt egyébként nem feltétlenül kell bélbe töltenünk, egyszerűen megsüthetjük úgy is, hogy a kolbászkákat formázunk, és a hűtőben megdermesztjük sütés előtt. A töltés előtt, folyóvíz alatt megmossuk a beleket, és sós vízbe áztatjuk egy órára. Majd fogjuk a kolbászmasszát és elkezdjük tölteni a töltőbe, úgy, hogy a beleket a töltő csőrére helyezzük. Lezárásként a belet elkötjük, és néhány ellentétes csavarással elosztjuk kolbászkákra.

A nyers kolbászokat sokféleképen elkészíthetjük, főzhetjük, süthetjük, vagy akár grillezhetjük is. Mi most a kolbászokat egy serpenyőbe tesszük és vajon megpirítjuk. Friss, szeletelt kenyérrel, mustárral tálaljuk és persze jól csúszik hozzá a meccsek elengedhetetlen kelléke, a sör.

—- A perecek bajnokai—-

Mondják, hogy a németek a kenyérsütés világbajnokai, így nem meglepő, hogy a perec is eredendően egy délnémet specialitás. A legenda szerint Urach város grófja megparancsolta a helyi péknek, hogy készítsen neki olyan tésztát, amin átsüt a nap. A pék addig gondolkodott, míg túl is teljesítette a feladatot és olyan tésztát készített, amin nem hogy egyszer, hanem háromszor is átsütött a nap. Ez volt a perec. A perec azóta meghódította a világot, és már számtalan módon készítik el, de a legfinomabb a jó ropogós igazi német perec.

Hozzávalók 12 darabhoz

50 dkg liszt, 4 dkg vaj, 5 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 kávéskanál só, cukor a tetejére: méz, ecet, só, ízlés szerint sajt vagy magvak

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, majd hozzákeverjük a lisztet a sóval. A tésztát addig gyúrjuk, míg finom rugalmas nem lesz, amit robotgéppel is megoldhatunk. Ezután, körülbelül fél órát kelesztjük meleg helyen, míg duplájára nem dagad.

A tésztából kis vekniket formázunk a lisztes deszkán, majd hosszú csíkokat sodorunk, amiket perec alakura hajtogatunk, lendületes mozdulatokkal. A végeket belenyomjuk az alatta levő tésztába és az így kapott pereceket sütés előtt sós vízbe merítjük.

Mit együnk a meccshez: angol kolbász vagy német perec 1

A tetejére kenhetünk ecetes mézet is, amitől sütés közben szép barna színe lesz. Ízlés szerint szórhatunk a tetejére, nagy szemű sót, sajtot, napraforgómagot, mákot, lenmagot vagy köménymagot is.

A pereceket egy tepsire tesszük és a hideg sütőbe rakjuk. Ezután gyújtjuk csak be a sütőt, majd 230 fokon 30 percig arany barnára sütjük. A sütés vége felé ellenőrizzük, hogy a belseje is megsült-e és ha kész még további 5 percre a lekapcsolt sütőben hagyjuk. Akkor a legjobb ha még langyosan esszük a meccs közben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik