Élet-Stílus

Atomjaira szedtük a spanyol rizseshúst – videó

A klasszikus spanyol fogást, a paelát alakította át Miguel Ángel Benjumea Loro spanyol séf molekuláris gasztronómia vívmányaival: rizst olívaolajból készített kaviárnagyságú bogyók, a citromgerezdet pedig felhőszerű hab helyettesíti. Videó.

Miguel Ángel Benjumea Loro kiváló tapasztalatokat szerzett a Ferrán Adriá által vezetett hotel 2 Michelin csillagos étteremben, jelenleg pedig tanácsadóként, oktatóként dolgozik. Budapestre is a hazai séfeknek tartott mesterképzésre érkezett, amelyen korábbi mestere, Adriá csodaporait felhasználva mutatta be a molekuláris gasztronómia pár mesterfogását
a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában.

Az irányzat legfőbb lényege az absztrakcióban rejlik. Az ételeket alapjaira szétbontják, és az ízükön nem változtatva más módon, más halmazállapotban, más állagban teszik a tányérra. Mindehhez a tudomány különböző vívmányait vegyszereit, szerkezeteit hívják segítségül. Az egyetlen szabály, hogy az íz ne vésszen kárba, azon a porok, vegyületek ne változtassanak, legfeljebb a textúrán.

Az Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda (Extenda) és a Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület (Lucullus BT) bemutatóján a séf a klasszikus andalúz fogást választotta. A paela transzformációjának lényege abban rejlett, hogy a spanyol rizsételben a rizsszemeket ólívaolajbogyócskák helyettesítették. A citromgerezdet pedig citromlé és lecitin felveréséből keletkezett citromhab. A kísérlet jól sikerült, az ízében tényleg csak a hal, a rák és a sáfrány dominált, enyhe citromos háttérrel, míg semmilyen idegen ízt nem lehetett felfedezni. Az egyetlen ami hiányzott az a rizs, amely lepirult része talán a paela legfinomabb összetevője.

Olvasói sztorik