Élet-Stílus

Veszélyes aszteroida közeledik

Egy aszteroida 2029-ben vészesen megközelíti a Földet, és hét évvel később az ütközés veszélye is fennáll, de elhárítható – mondta el hétfőn Moszkvában Borisz Susztov, az Orosz Tudományos Akadémia csillagászati intézetének vezetője.

A kisbolygót 2004-ben fedezték fel, és úgy számítanak, hogy 2029-ben 37 ezer kilométerre közelíti majd meg a Földet, vagyis olyan távolságra lesz, mint a Föld körüli pályán keringő műholdak. Susztov szerint annak is van valószínűsége, hogy újabb hét évvel később a 350 méter átmérőjű aszteroida a Földnek ütközik, és ennek még az 1908-ban Szibériában becsapódott, mintegy 100 méteres átmérőjű tunguz meteorit becsapódásánál is súlyosabb következményei lennének, de ez megakadályozható.

A tudós, aki elnöke az akadémia meteoritveszéllyel foglalkozó szakértői bizottságának, elmondta: ma már világos, hogy nem lehet felrobbantani a Földhöz közeledő aszteroidákat, ahogyan korábban gondolták, mert ez különféle, előre láthatatlan veszélyeket hordoz.


Veszélyes aszteroida közeledik 1

Az aszteroidák nagy részét még nem kategorizálták


Ám különféle kozmikus eszközökkel lehet hatni az aszteroidákra, amelyek például megváltoztathatják repülésük irányát, és így elháríthatják a Földdel való ütközés veszélyét. A fő, hogy idejében felfedezzék a közeledő veszélyt, és a kisbolygó pályájára tudjanak irányítani valamilyen kozmikus eszközt – mondta a tudós.

A 2029-ben közeledő aszteroidáról Susztov azt mondta: a pályájára lehet juttatni egy megfelelő eszközt, s a repülési irányának megváltoztatásához néhány tíz kilogramm üzemanyag elégséges. A kutató a világ legelső szputnyikja felbocsátásának 50. évfordulója alkalmából Moszkvában rendezett nemzetközi űrkutatási fórumon beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik