Belföld

Este volt egy kis földrengés Móron

Aki az epicentrumon ült, érezte.

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleménye szerint 2024. szeptember 06-án 18 órakor 2,3 magnitúdójú földrengés keletkezett Magyarországon, Mór városától öt kilométerre délnyugatra.

A lakosság az epicentrum közelében érezhette a rengést.

Minderről a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság értesítette a nagyközönséget.

Azt is tudni, hogy „károkról nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez”.

A minap, egész pontosan hétfő reggel 7 óra 10 perckor Pécstől tizenöt kilométerre keletre regisztráltak 2,2-es magnitúdójú földrengést.

Belefér némi edukáció?

Ha igen, akkor pár mondat arról, hogy mi is az a magnitúdó: hát a földrengés erősségének műszeres megfigyelésen alapuló mérőszáma, mégpedig a Charles F. Richter, amerikai szeizmológus által 1935-ben a kaliforniai földrengések jellemzésére bevezetett skála szerint.

Ahogy egy szakoldal írja: a magnitudó a földrengéskor a fészekben felszabaduló energia logaritmusával arányos, egy magnitudófokozat növekedés mintegy 32-szeres energia növekedést jelent.

(Az esti móri és a hétfői pécsi rengés között 0,1 magnitúdó volt a különbség.)

Egy 4,5 méretű földrengés kipattanásakor nagyjából akkora energia szabadul fel, mint egy kisebb (20 kt-ás, nagasaki méretű) atombomba robbanásakor. Az eddig műszeresen megfigyelt legnagyobb földrengés magnitudója, 9,5 körül volt (Chile, 1960). Ez mintegy 66 000 000 előbbi méretű atombomba energiájával volt egyenértékű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik