Belföld

Százmilliók mentek el tavaly az alapítványra, amelynek elitiskolát kellene működtetnie Lipótmezőn, de még a bontási tervig sem jutott el

Wikipedia
Wikipedia
Már működnie kellene az egykori elmegyógyintézet helyén a bentlakásos nemzetközi iskolának.

A korábbi ígéretek szerint már működnie kellene annak a bentlakásos nemzetközi elitiskolának a II. kerületben – az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) 18,3 hektáros ingatlanán –, amelynek megvalósítására egy külön vagyonkezelő alapítványt hozott létre a kormány, de még egy kapavágás sem történt, sőt még az építési-bontási terveket sem adták le az építési hatóságoknak.

Ennek ellenére a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által alapított Közép-európai Oktatási Alapítvány viszi a pénzt: tavaly összesen 402 millió forintot költöttek el az általuk igénybe vett szolgáltatásokra a most leadott beszámolójuk szerint. Ebből

  • ingatlanüzemeltetésre 227,9 millió forintot,
  • tanácsadói díjakra 110,8 milliót,
  • jogi szolgáltatásra 32 milliót,
  • vagyonellenőrre 15,4 milliót,
  • számviteli, könyvvizsgálati szolgáltatásra 8,9 milliót,
  • irodabérletre pedig 4,4 millió forintot költöttek.
  • Bérekre, járulékokra pedig további 47,5 millió forint ment el.

A beszámoló szerint az alapítvány főigazgatója, Pacsay-Tomassich Orsolya és helyettese egyaránt 750–750 ezer forintos havi díjazásban részesül, a kuratórium tagjai viszont nem veszik fel a tiszteletdíjukat. Pacsay-Tomassich egy másik, szintén Szijjártó által alapított vagyonkezelő alapítványban, a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványban is főigazgatói posztot lát el, ott 3,2 millió forintos fizetést kap, az előző ciklusban helyettes államtitkárként dolgozott a külügyi tárcánál.

A Közép-európai Oktatási Alapítvány céljául kitűzött nemzetközi iskola megvalósítása lehetetlen vállalkozásnak tűnik a jelen állás szerint: az összesen 63 ezer négyzetméteres műemlék épület felújítását 110 milliárd forintra becsülik a szakértők, az alapítvány pedig alig 3,5 milliárd forint értékű vagyont kapott, ami ráadásul 2,8 milliárd forintra csökkent azóta. A költségvetés jelenlegi helyzetében nem látszik, hogy honnan lehetne ekkora összeget átcsoportosítani, uniós forrás pedig jó ideig biztosan nem érkezhet, mivel az Európai Tanács másfél évvel ezelőtt határozatban rögzítette aggályait a magyar kormány által létrehozott vagyonkezelő alapítványokkal kapcsolatosan, és tiltott meg velük kapcsolatban mindenféle uniós kötelezettségvállalást – egészen addig, amíg az összeférhetetlenségi és átláthatósági problémákat nem orvosolják.

A Fudan Egyetem alapítványára is megy a pénz

Bár úgy tűnik, a kínai Fudan Egyetem Budapestre csábításáról lemondott a kormány, a Fudan Hungary Alapítvány továbbra is működik, ráadásul ott a kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagok a tiszteletdíjukat is felveszik: a kuratóriumi tagoknak 34,6 milliót, az fb-tagoknak 15,9 milliót, az ügyvezetésnek pedig 27,7 milliót fizettek ki összesen az előző évben a beszámolójuk szerint. Működése összességében mégis takarékosabbnak mondható a Közép-európai Oktatási Alapítványhoz képest, mert „csak” 54 millió forintot költöttek el különféle szolgáltatásokra.

Kapcsolódó
Sok százmilliárd forintos állami vagyont kaptak, de még email-címük sincs
Gyakorlatilag elérhetetlen több, közérdekű feladatok ellátására létrehozott vagyonkezelő alapítvány, még az ajánlott levelet sem veszik át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik